Városlista
2019. március 26, kedd - Emánuel

Hírek

2019. Március 10. 09:43, vasárnap | Életmód
Forrás: mti

Az egészség megőrzésében a táplálkozásnak van a legnagyobb szerepe

Az egészség megőrzésében a táplálkozásnak van a legnagyobb szerepe

Az egészség megőrzésében a táplálkozásnak van a legnagyobb szerepe, mint ahogy a táplálkozással összefüggő betegségek kialakulásában is - hangzott el az első országos táplálkozástudományi konferencián Debrecenben.

Bánáti Diána, a Debreceni Egyetem (DE) táplálkozástudományi intézetének professzora nyitó előadásában utált rá, hogy jelenleg Európa-szerte a férfiak 70, a nők 60 százaléka elhízott, és folyamatosan növekszik az úgynevezett civilizációs betegségek - cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések - aránya.

Hozzátette: a túlsúlyos, kövér emberek szervezetében nagyobb az esélye a betegségek kialakulásának. Magyarországon az átlagosnál is rosszabb a helyzet, és statisztikák szerint "az első helyeken vagyunk sok tumoros betegség kialakulásában".

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a betegségek legalább 40 százaléka nagyon összefügg a táplálkozással, és további 38-40 százalék is valamilyen módon összefügg vele - jelezte a professzor hozzátéve: "ebből az is következik, ha megfelelő módon, kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozunk, ezen betegségek kialakulását jelentős mértékben megelőzhetjük".

Bánáti Diána előadásában kitért arra, hogy az elmúlt évtizedben "a táplálkozástudomány óriási fejlődésen ment keresztül".

Már nem csak a makrotápanyagok - fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok - szerepét vizsgálják a táplálkozásban, hanem számos olyan új információkat is feltártak, mint a mikroorganizmusok, a mikrobioták szerepe a szervezetünkben, hatásai a bélflórában - magyarázta.

A professzor szerint "ma már a táplálkozástudománynak nem az a célja, hogy az élelmiszerek fogyasztásával gyógyítsanak bizonyos betegségeket, hanem az, hogy megpróbálják megelőzni azok kialakulását". Kutatják például, hogy az időskori szellemi leépülést hogyan lehetne lelassítani, megakadályozni bizonyos fajta élelmiszerek fogyasztásával.

Bánáti Diána az MTI érdeklődésére elmondta azt is, hogy a bonyolult táplálkozástudományi kutatásokat az Európai Unió különféle keretprogramokkal ösztönzi. A jelenlegi Horizon 2020 keretprogram például a táplálkozástudományi összefogásra, együttműködésre ösztönzi a kutatókat és az élelmiszergazdaság szereplőit Európa-szerte.

Győri Zoltán, a DE táplálkozástudományi intézetének vezetője a konferencia megnyitóján felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt, az országban elsőként egyetemükön kezdődött meg a táplálkozástudományi képzés, melynek már doktori iskolája is működik Debrecenben.

A táplálkozástudományi szakemberek első országos találkozóján a táplálkozás és az egészség összefüggései mellett áttekintik a szakterület kutatással és oktatással összefüggő kérdéseit, de számos kutatási eredményt is bemutatnak például az élelmiszerjelölési rendszer innovációja, élelmiszerhamisítás kimutatása és az élelmiszerpazarlás terén - jelezte a professzor.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Március 24. 16:05, vasárnap | Életmód

Két év alatt ötszörösére nőtt az öngondoskodó fiatalok aránya

Egyre több fiatal gondol az öngondoskodásra.

2019. Március 22. 10:01, péntek | Életmód

James Bond-arány – Ez mutatja Földünk elérhető vízkészletét

A Föld vízkészletének csupán 0,007 százaléka van felszínen, vagyis könnyen elérhető, nem túl szennyezett és majdnem azonnal használható. Ezt hívják úgy, hogy hidrológiai James Bond-arány

2019. Március 22. 05:00, péntek | Életmód

Összeütköző apróbb sziklákból jöhetett létre az Ultima Thule

Új elemzések szerint az égitest rotáló mozgást végző apró kőzetfelhők összeolvadásának eredményeként formálódó két objektum összeütközésekor alakult ki.

2019. Március 18. 13:33, hétfő | Életmód

Műanyag zacskótól pusztult el egy bálna a Fülöp-szigeteknél

Negyven kilogramm műanyag zacskót találtak egy bálna gyomrában, melynek tetemét a Fülöp-szigeteken mosta partra a tenger - számolt be róla a The Guardian online kiadása hétfőn.