Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Június 16. 18:44, szombat | Belföld
Forrás: M1 híradó/hirado.hu/mti

Az Aranycsapat emléknapja lehet november 25.

Az Aranycsapat emléknapja lehet november 25.

Legyen az Aranycsapat emléknapja november 25. – jelentette be idősebb Lomnici Zoltán.

Az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke hozzátette: így emlékezzünk azokra, akik a nemzeti összetartozás szempontjából maradandót alkottak, és akik a magyarság ismertségét a világban erősíthették.

Az emléknapról szóló előterjesztést benyújtó országgyűlési képviselő, Bajkai István arról beszélt: a labdarúgók a nemzet történetének a részévé váltak, ezért az évszázad mérkőzésének évfordulóját emléknappá nyilvánítva méltó módon emlékezhet meg róluk az utókor. 1953. november 25-én szinte az egész ország lázban égett, mindenki izgatottan várta a magyar nemzeti tizenegy összecsapását az angol válogatottal. Az első gól után talán még senki sem sejtette, hogy ezt majd még öt további követi, és a meccs az évszázad mérkőzéseként kerül be a magyar sporttörténetbe.

A mérkőzésnek idén novemberben lesz a 65. évfordulója – emlékeztetett az Aranycsapat Emlékév Testületének elnöke. Idősebb Lomnici Zoltán azt javasolta: legyen az Aranycsapat emléknapja november 25. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke felidézte, hogy a testület a legendás magyar labdarúgó-válogatott eredményeihez és tagjainak pályafutásához kapcsolódó évfordulós, ünnepi események szervezésére jött létre, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár pedig tavaly április 1-jén, Puskás Ferenc születésének kilencvenedik évfordulóján hirdette meg az Aranycsapat-emlékévet, amely az új Puskás Ferenc Stadion 2019-es átadásáig tart.

Hozzátette, egy friss felmérés szerint a magyar családok hetven százaléka kíséri figyelemmel a csütörtökön kezdődött oroszországi világbajnokságot, ezért fontosnak tartja, hogy az emlékév sikeres legyen, és üzenete ebben az időszakban a lehető legtöbb emberhez eljusson.

Egyre többen állnak ki az emlékév mellett
Hangsúlyozta, tavaly április óta több mint ötven eseményre – többségükre a határon túl – került sor a rendezvénysorozat keretein belül: ünnepségekkel, kiállításokkal, filmvetítésekkel, előadásokkal, és sporteseményekkel emlékeznek a világraszóló győzelmekre és a sikerek kulturális, társadalmi hatására. Lomnici Zoltán fontosnak tartotta leszögezni, hogy az emlékévet állami támogatás nélkül bonyolítják le, vagyis „egyetlen költségvetési forintot sem használnak fel”, ehelyett igyekeznek – az Aranycsapat emlékéhez méltóan – összefogással megteremteni a rendezvénysorozat hátterét és tartalmát.

Mint kifejtette, amióta kiderült, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség nem támogatja az emlékévet, egyre többen álltak a kezdeményezés mellé és segítik azt. Konkrét dátum nem hangzott el annak kapcsán, amikor születhet meg az országgyűlési határozat, de a testület elnöke reményét fejezte ki, hogy idén november 25-én, a legendás mérkőzés 65. évfordulóját már Aranycsapat-emléknapként ünnepelhetik.

A nemzeti történelem részesei
Az Aranycsapat játéktudása, lelkisége mindenki számára példamutató – mondta Bajkai István, az emléknapról szóló előterjesztést benyújtó fideszes országgyűlési képviselő. A képviselő úgy fogalmazott: a labdarúgók a nemzet történetének a részévé váltak, ezért az évszázad mérkőzésének évfordulóját emléknappá nyilvánítva méltó módon emlékezhet meg róluk az utókor.

Címlapfotó: Az Aranycsapat labdarúgói az Anglia–Magyarország, 3-6, London, Wembley Stadionban elért győzelem után (MTI-fotó: Reprodukció)

Címkék: aranycsapat, emléknap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.