Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Augusztus 11. 13:12, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Augusztus 20. - Határon túli ízek az ünnepi rendezvényeken

Augusztus 20. - Határon túli ízek az ünnepi rendezvényeken

A határon túli magyarok lakta területek ízeit kóstolhatják meg a Magyar Ízek Utcájának látogatói az augusztus 20-i ünnepi rendezvényen, amelyről a kormányszóvivő és a programok rendezői tájékoztatták a sajtót hétfőn a Parlamentben.

Az ünnepi tűzijáték a magyar történelem fordulópontjait idézi fel - hangzott el -, a Parlament egész nap ingyenesen látogatható lesz, az érdeklődők pedig az idei Magyarország tortája mellett az ország cukormentes tortáját, a honvédség tortáját és az alkalomra kiválasztott Szent István-napi kenyeret is megkóstolhatják.
A programsorozat, amelynek számos elemét a közmédia is közvetíti, már 19-én koncertekkel megkezdődik - mondta Kurucz Éva kormányszóvivő.
A mi ünnepünk augusztus 20. - Együtt az ország mottóval megrendezendő eseménysorozat része a hagyományokhoz híven a Kossuth téri zászlófelvonás és tisztavatás - számolt be Kun Szabó István vezérőrnagy, az idei rendezvények szervezését végző Honvédelmi Minisztérium (HM) társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. A Ludovika végzőseit Hende Csaba honvédelmi miniszter köszönti, ünnepi beszédet pedig Áder János államfő mond a fél 9 és 10 óra között tartandó eseményen - tette hozzá.
Beszámolt arról is: idén harmadszor tartják katonai díszegység részvétele mellett a Szent Jobb körmenetet, amelyet délután öt órától szentmise előz meg a Szent István Bazilikában.
Kun Szabó István elmondta azt is: a rendezvények biztonsága érdekében a HM irányítása alatt működő operatív törzs fogja össze a lebonyolításba bekapcsolódó szerveket, a többi közt a meteorológiai vagy a mentőszolgálat munkáját.
Három uszályról és a Lánchídról is lövik idén a tűzijáték elemeit, amelyet mintegy 150 millió forintból valósítottak meg - számolt be Leskovics Éva, a tűzijátékot megvalósító pirotechnikai kft. képviselője. A Magyarország történelmi fordulópontjait megjelenítő mintegy félórás rendezvényhez Borcsik Attila, a Petőfi Rádió zenei főszerkesztő-helyettese válogatta az aláfestő zenét, többek között Bartók Béla, Kodály Zoltán muzsikáját, vagy a Vad Fruttik és a Hiperkarma számait - ismertette Horváth Gergely, a rádió csatornakoordinátora.
Horváth Gergely arról is beszámolt: a Petőfi délután két órától folyamatosan beszámol az ünnepi koncertekről hallgatóinak.
Galambos István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató-helyettese elmondta: a közmédia számos programot közvetít. A Kossuth téri zászlófelvonást az M1-en és a Duna World-ön, valamint a Kossuth Rádión is követhetik azok, akik nem tudnak a helyszínre jönni, míg az este 9 órakor kezdődő tűzijátékot az M1-en láthatják a nézők.
A Duna csatorna a debreceni virágkarneválba kapcsolódik be, a Szent István Bazilikában tartandó szentmisét és a körmenetet pedig az M1-en és a Dunán követheti bárki élőben, míg a Duna World felvételről mutatja be ezeket az eseményeket.
A Kossuth Rádió is több ünnepi műsorral jelentkezik, a Vendégségben Magyarországon című rendezvények előkészületeiről is beszámol az M1.
Ez utóbbi részleteit Szirtes Edina Mókus, a program mentora ismertette: augusztus 17. és 24. között a világ 12 országából több mint háromszáz határon túli magyar fiatal látogat el Magyarországra, hogy anyanyelvi környezetben ismerkedjenek az anyaország kultúrájával.
A fiatalok augusztus 19-én népzenei és néptánc-produkciókkal, valamint feldolgozásokkal lépnek fel a Clark Ádám téri színpadon, ahol aznap zenél például a Besh o' drom és a Ghymes, majd augusztus 20-án az Ivan and the Parazol, Ferenczy György és a Rackajam, valamint Deák Bill Gyula és zenekara is.
Szintén 19-étől látogatható egészen 20-ig a Magyar Ízek Utcája a Budai felső rakparton, ahol Novotny Antal szervező szerint több mint száz kiállító jelenít meg a határon túli magyarok lakta területek gasztronómiáját.
Emellett itt kóstolható meg elsőként az idei Magyarország tortája: a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének versenyét Damniczki Gyula székesfehérvári cukrász Somlói revolúció című tortája nyerte, míg a cukormentes torták versenyében a Nándori Cukrászda csokis kaland nevű édessége győzött. A Magyar Honvédség Szakácsválogatottja által készített honvédség tortája a Balaton környéki alapanyagokat, a sárgabarackot, a mandulát a levendulát használja fel, míg a Magyar Pékszövetség versenyének győztese a "várkapitány kenyere" lett, amelyet a Kurdi Family Kft. készített.

Címkék: Ünnep-augusztus20

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során