Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Január 15. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Átláthatóbbak lesznek az 1%-os felajánlások

Átláthatóbbak lesznek az 1%-os felajánlások

Idén minden SZJA 1%-ot felajánló magánszemély rendelkezhet úgy, hogy nevét és postai, illetve elektronikus levelezési címét a kedvezményezettel közöljék. Erre az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének (ASZÖT) javaslata alapján kerül sor. A törvényváltozás óriási lehetőséget teremt a civil szervezeteknek, mivel így megnyílik számukra a lehetőség, hogy az adományozók közvetlen és pontos tájékoztatásával növeljék az átláthatóságot és bizalmat.

Magyarország 1996-ban az 1%-os törvénnyel egy új adományozási formát indított el a térségben. Ez a „hungaricum” azóta nemzetközi karriert futott be, és a közép – kelet európai országok közül többen is átvették a magyar példát. A modell hiányossága volt azonban eddig, hogy az adófizetők nem tudták pontosan mire, hogyan költődik el az 1%-os felajánlásokból keletkező bevétel, az átláthatóságra törekvő civil szervezetnek pedig a kötelező anonimitás miatt nem volt lehetőségük arra, hogy az adományozók felé célzottan információt szolgáltassanak ezzel kapcsolatosan.

Az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testület ennek érdekében a civil szervezetekkel kapcsolatos törvényekhez kapcsolódóan módosító javaslatot nyújtott be. A Parlament elfogadta a javaslatot, így az adózók a jövőben elérhetőségük átadásáról önmagunk dönthetnek, az adóbevallás megfelelő rovatában történő megjelöléssel. Természetesen azon adózók számára, akik nem kívánnak élni ezzel a lehetőséggel, a teljes anonimitás továbbra is biztosított marad.

A változtatás óriási lehetőséget teremt a kedvezményezett szervezetek számára, hogy közvetlenül felvegyék a kapcsolatot támogatóikkal, ezáltal növelhető az átláthatóság, egyben a civil szervezetek működésébe vetett bizalom. Az adományok etikus felhasználása, az átláthatóság és bizalom növekedése elkerülhetővé teszi a közelmúltban, a sajtóban is megjelent visszaéléseket illetve azokat a károkat, melyeket az említett esetek a civil szektor kevesebb nyilvánosságot kapó, ámde megbízhatóan működő nagy többségének okoznak.

Az ASZÖT képviselői felhívják minden 1%-ot gyűjtő szervezet és felajánló figyelmét, hogy az idei évtől a rendelkező nyilatkozat formátuma is megváltozik, az új nyilatkozat tartalmazza az adózó postai illetve elektronikus levelezési címét, valamint az ezek kiadásához megadható hozzájárulásra vonatkozó nyilatkozatot is.

A Testület üdvözli azt a már régóta javasolt és várt módosítást is, mely szerint a kedvezményezett szervezeteknek előzetesen kell igazolnia a kedvezményezetté válás feltételeit, mely alapján az adóhatóság minden év január 1-jén a honlapján teszi közzé az adott rendelkező évben felajánlásra jogosult kedvezményezettek listáját. E módosítás által elkerülhető, hogy egyes felajánlások esetlegesen „kárba vesznek” azáltal, hogy a támogatandó szervezetről csak utólag derül ki, hogy nem felelt meg az előírt feltételeknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk