Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Május 04. 22:10, szerda | Helyi

Nyáron is marad az ingyenes gyermekétkeztetés

Nyáron is marad az ingyenes gyermekétkeztetés

A nyári szünetben is lesz ingyenes gyermekétkeztetés Cegléden

Lakossági tájékoztató az ingyenes gyermekétkeztetésről:

Tájékoztatom Önöket, hogy az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztése tavaly szeptembertől az óvodások és bölcsődések szélesebb körét érinti, ettől az évtől (2016­tól) pedig a szünidőben is ingyenesen étkezhetnek a hátrányos helyzetben lévő családok gyermekei.

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 21/C.§ (1) bekezdése értelmében a települési önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés keretében a szülő, törvényes képviselő kérelmére a déli meleg főétkezést a hátrányos helyzetű gyermek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekrészére ingyenesen biztosítja.

A szünidei gyermekétkeztetés igénybevételének első feltétele, hogy

📌 a szülő, törvényes képviselő kérelmére a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre legyen jogosult,

ezt a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal Szociális Csoportjánál lehet kérelmezni.A kedvezmény megállapításakor természetesen meg kell vizsgálni a kérelmező családjának jövedelmi és vagyoni helyzetét.

📌 A másik feltétel, hogy a kedvezmény megállapítása mellett a gyermek hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzete is fennálljon.

Ezek az alábbiak lehetnek:

▶ Szülők alacsony iskolai végzettsége­ legfeljebb alapfokú
▶ Szülő alacsony foglalkoztatottsága­ aktív korúak ellátására jogosult, vagy 16 hónapon belül legalább 12 hónapig álláskeresőként nyilvántartott személy
▶ Gyermeknek elégtelen a lakókörnyezete (környezettanulmány).

A szünidei gyermekétkeztetést a tanév rendjéről szóló miniszteri rendeletben meghatározott őszi, téli és tavaszi tanítási szünet, valamint az ezen időtartamra eső, a bölcsődei ellátást nyújtó intézmény és az óvoda zárva tartásának időtartama alatti munkanapokon, valamint a nyári tanítási szünet időtartama alatt legalább 43 munkanapon, valamint az ezen időtartamra eső, a bölcsődei ellátást nyújtó intézmény és az óvoda zárva tartásának időtartama alatti munkanapokon a települési önkormányzat szervezi meg.

A nyári tanítási szünet időtartama alatti gyermekétkeztetéssel kapcsolatosan a települési önkormányzat jegyzője azon szülőket, törvényes képviselőket, akiknek gyermekei rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek és hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetűek, és jogosultságuk 2016. május 01. napján fennáll, írásban fogja tájékoztatni május 15. napjáig az igénybevétel módjáról, időtartamáról és helyszínéről.

Az írásbeli tájékoztatás mellé kézhez kapják a ­ gyermekek számának megfelelő ­ jelentkezéshez szükséges nyilatkozatot, melyet kitöltve kell a Szociális Csoporthoz visszajutatni 2016. június 01. napjáig.

A nyári étkezésről azoknak is kell újra nyilatkozniuk, akik a tavaszi szünet előtt már megtették, tekintettel arra, hogy a szülőnek nyilatkoznia kell arról is, hogy a négy kijelölt intézmény közül, melyikben fog étkezni gyermeke.

A szülő, törvényes képviselő azon gyermekei részére, akikre kérte a nyári étkezést, névre szóló étkezési kártyát állítunk ki, melyet értesítést követően a Szociális Csoportnál lehet átvenni.

📌 A nyilatkozat kitöltésében és benyújtásában segítséget kérhet a Szociális Csoportnál, és a Családsegítő Szolgálatnál is. (Pesti u. 7.) A tájékoztató címzettjeiről a család­és gyermekjóléti szolgálat is értesítést kap.

A jogosult a szünidei gyermekétkeztetést az önkormányzat által meghatározott valamennyi munkanapon igénybe veheti, azonban a nyilatkozaton lehetőség van meghatározott időtartamon belül csak bizonyos napokra igénybe venni az étkezést. A benyújtott nyilatkozatokat a jegyző a szünidei gyermekétkeztetés megkezdése előtt megvizsgálja, és ha azt állapítja meg, hogy a gyermek nem jogosult, arról írásban értesíti a szülőt, törvényes képviselőt.

Fontos, hogy a gyermek hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzete a szünidei gyermekétkeztetés megkezdését megelőző 30. napon fennálljon. A szülő, törvényes képviselő a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény ismételt megállapítását a korábbi jogosultság időtartama alatt, annak megszűnését megelőző három hónapban is benyújthatja, így biztosíthatja, hogy a kedvezményre való jogosultsága folyamatos legyen.

A nyári szünet időtartama alatt, a gyermekek a Várkonyi István Általános Iskola Örkényi Úti Tagiskolájában, a Ceglédi SZC Bem József Műszaki Szakközépiskola és Szakiskolában, az Ady Endre utcai Óvoda Malom téri Tagóvodájában, és a Táncsics Mihály Általános iskola Budai úti Tagiskolájában étkezhetnek.

Fontos, hogy az ebéd elfogyasztása helyben történik, és a szülőnek, törvényes képviselőnek ­ úgy, mint év közben ­ az intézménynél jeleznie szükséges, ha gyermeke betegség vagy más egyéb okból nem veszi igénybe az étkezést, és azt, hogy mikor veszi igénybe újból az étkezést.

Utolsó tanítási nap: 2016. június 15. szerda

Dr. Diósgyőri Gitta
jegyző

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció