Városlista
2018. június 21, csütörtök - Alajos

Hírek

2017. November 13. 09:17, hétfő | Helyi

A néhai cukrászmesterre emlékeztek

A néhai cukrászmesterre emlékeztek

A ceglédi születésű bonbonkirályra, Kérszigeti Dékány Mihályra emlékeztek az Újvároson található cukrászdánál.

Az épület falán tábla őrzi a néhai cukrászmester emlékét. A táblánál a térség országgyűlési képviselője és a polgármester mellett ma délelőtt Dékány Mihály leszármazottjai is tiszteletüket tették.

Kérszigeti Dékány Mihály 1870-ben született Cegléden. Cukrászdinasztiából származott, tehetségét pedig nem csak Magyarországon, világszerte kamatoztatta, még az orosz cárnak is elkészítette legfinomabb bonbonjait. Tiszteletére néhány éve emléktáblát avattak az Újvároson található cukrászda falán. Ma délelőtt pedig az 1936-ban elhunyt mesterrel emlékeztek.

LAJOS MARY, tulajdonos, Békebeli Cukrászda: Itt született ez a mester, mit teszünk mai emberek érte. Akkor megbeszéltük, hogy a tavalyi csokoládé verseny nem tudott összejönni mert nem olyan fejlett a csokoládé kultúra Magyarországon, de emlékezni tudunk. Tehát ez az alkalom az ami miatt összejöttünk.

Kérszigeti Dékány Mihály több cukrász világkiállításon is díjat nyert, mindenhol megállta a helyét, magyarságát, a gyökereit visztont soha nem tagadta meg. A ceglédi cukrászda fontosnak tartja, hogy ápolja a néhai mester emlékét, amelyért a térség országgyűlési képviselője is köszönetet mondott a Lajos családnak.

FÖLDI LÁSZLÓ, országgyűlési képviselő: Azt gondolom, hogy egy ilyen emlékezés nem csak Kérszigeti Dékány úrról szól, hanem mindazokról, akik valamit is tettek ezért a nemzetért ebben az évezredben is.

Mi ceglédiek büszkék vagyunk nagyjainkra, büszkék vagyunk múltunkra-ezt már Cegléd polgármestere mondta a megemlékezésen. Takáts László elismerően szólt Kérszigeti Dékány Mihály munkásságáról.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: A bonbonkirály Ceglédtől Chicago-ig vezető kalandos életútját már sokan feldolgozták, én most itt, emléktáblája előtt a köszönetemet fejezem ki azért, mert van egy hely Cegléden, ahol ilyen szépen ápolják az emlékét.

A megemlékezésen Jagyutt Péter, mestercukrász a szakmában bekövetkezett változásokról szólt.

JAGYUTT PÉTER, mestercukrász: Az elmúlt húsz év hozta azt a lehetőséget, hogy minden olyan, magára valamit adó cukrász megismerkedjen a csokoládéval, nem csak pótszerekkel, hanem magával a csokoládéval.

Kérszigeti Dékány Mihály emléktábláját a néhai cukrászmester leszármazottjai koszorúzták meg.Majd magyar zeneszerzők művei csendültek fel a zongorán.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. Június 18. 19:14, hétfő | Helyi

Tovább fejlődik Magyarország legnagyobb félvezető gyártója Cegléden

Cegléd Város legnagyobb munkáltatója az Infineon Technologies Cegléd Kft. a teljesítmény-félvezető modulok meghatározó piaci szereplője új központi épület beruházással bővítette telephelyét.

2018. Június 15. 09:50, péntek | Helyi

Készülnek az elektromos autó töltőállomások

Elkezdték az elektromos autó töltőállomások kiépítését Cegléden. A beruházás mintegy 9 millió forintba kerül.

2018. Június 15. 09:42, péntek | Helyi

Gyermekatlétikai verseny Veszprémben

Szerdán délután Veszprémben ügyeskedtek gyermekatlétáink.

2018. Június 14. 21:36, csütörtök | Helyi

Elkészült a játszótér a Bajcsy téren

Elkészült és a gyerekek már birtokba is vették a Bajcsy Zsilinszky téren épült játszóteret.