Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Április 04. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A húsvét üzenete: váljunk mások javára

A húsvét üzenete: váljunk mások javára

„Ne engedjük, hogy a közömbösség úrrá legyen rajtunk, legalább ilyenkor, húsvétkor próbáljunk meg a szeretet emberei lenni” – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Gájer László, a Szent István Bazilika káplánja. Kiemelte, ha követjük Jézust a rá jellemző mértéktelen szeretetben és elfogadjuk, hogy életünknek vannak nehéz, kihívásokkal teli időszakai, akkor válunk méltóvá arra, hogy mások javára szolgáljunk.

A húsvét titka – télből a nyárba

Magyarországon a húsvétra való készülés, a böjt 40 napos várakozása még télen kezdődik, de mire eljön az ünnep, már beköszönt a tavasz. A természetben lezajló folyamat - a télből a tavaszba fordulás – ilyenkor az emberi lélekben is meg kell, hogy történjen. „A léleknek a tavasza az újjászületés, a megtisztulás, erre hív bennünket a keresztény húsvét ünnepe” – hívja fel a figyelmet Gájer atya.

Jézus életének utolsó napjai – nagycsütörtök, nagypéntek és nagyszombat - átvitt értelemben magukba zárják, összefoglalják az ember egész életét: hiszen az élet, a halál és a feltámadás átszövik mindennapjainkat. „A megváltó megélte az egész emberi élet teljességét, hiszen a bűnt kivéve hasonló lett az emberekhez azáltal, hogy megtapasztalta az életet, a halált és az újjászületést, vagyis azokat a tapasztalatokat, amiket nekünk napról napra kell megélnünk” – véli Gájer atya.

A húsvét titkának a kicsúcsosodása az üres sír, Jézus feltámadása. Ez azt üzeni számunkra, hogy a mi életünk sem hiábavaló, mert még ha nem is mindig látjuk, valahol mindennek van értelme. Kiemelte: ha valaki szívével éli meg húsvét napjainak eseményeit, Jézus életén keresztül válaszokat fog kapni saját életének kérdéseire. „Erre hív minket a liturgia, amelynek segítségével megpróbáljuk átélni Jézus életének eseményeit” – tette hozzá.

Jézus és a saját életünk pedig a megváltás pontján kapcsolódik össze, hiszen a hitünk szerint halála nem pusztulást, hanem életet hozott azáltal, hogy minden bűnünket magára véve helyettünk vállalta a kereszthalált. Gájer László ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy Isten csak azon tud segíteni, aki ezt hagyja, ezáltal a húsvét egy meghívás az újjászületésre, a változásra, a megújulásra. „A húsvét a lélek tavasza, a lélek újjászületése, annak a léleknek, aki hajlandó a hit segítségével belekapcsolódni Jézus útjába” – emelte ki.

Óvakodjunk a közönytől

„A közöny globalizációja”- erre a jelenségre és az ettől való óvakodásra hívja fel a figyelmet Ferenc pápa nagyböjti üzenetében, amelynek keretében három pontban foglalja össze a közöny, az egymás felé való nyitottság hiányát, ami mára globális méreteket öltött. Mint azt Gájer atya kifejtette, ennek első szintje a lélekben kezdődik azáltal, hogy közömbösek vagyunk Krisztus, az Isten iránt. Kiemelte, hogy aki nem tart bűnbánatot, nem áldozik, az nem is szólítja meg Istent imádságában. A közöny tehát Isten elvesztésével kezdődik. Innen már egyenes út vezet a második szinthez, ami a testvérrel, a másik emberrel szembeni elidegenedés formájában jelenik meg. Végül pedig a harmadik szint, az önmagunk iránti közöny, ami félelmet, szorongást, belső rettegést jelent, amit mindannyian valamilyen módon hordozunk magunkban. „Kérjük meg Jézust ezekben a napokban, hogy ne engedjük, hogy a közömbösség úrrá legyen rajtunk, hanem legalább ilyenkor húsvétkor próbáljuk meg a szeretet emberei lenni” – hívta fel a figyelmet a káplán.

Így válik életünk mások javára

„Jézus szeretete mértéktelen volt, hiszen az életét adta értünk. Nekünk, keresztény embereknek, tanítványoknak ebben a mértéktelen szeretetben kell követnünk őt: nekünk is életünket kell adni, másokért” – véli Gájer atya. Mások javára pedig úgy válhatunk, ha keresztülmegyünk azon a belső folyamaton, amit az áldozás jelképez: a mester kezébe vesz, megáld, megtör és szétoszt. A káplán rámutatott, ezek közül az első kettő szerethető esemény, de amikor megtöretünk, azt már kevésbé fogadjuk jól. Márpedig ez szükséges ahhoz, hogy a kihívások és nehézségek által hasonlóvá váljunk Jézushoz, így lehetséges a szétosztás, vagyis csak akkor leszünk méltóak arra, hogy mások javára váljon életünk – zárta szavait Gájer atya.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton