Városlista
2019. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Január 21. 15:00, hétfő | PR

A hormonmentes fogamzásgátlásról röviden

A hormonmentes fogamzásgátlásról röviden

A fogamzásgátlás mindig egy központi kérdés, ha szexre kerül a sor. Van, aki ragaszkodik ahhoz, hogy ő biztosítsa saját maga számára a tökéletes biztonságot, míg mások a partnerre bízzák a védekezés lebonyolítását. Mindkét opció megfelelő, ha ésszel használjuk a fogamzásgátló eszközöket.

Hormontartalmú fogamzásgátló eszközök

Fogamzásgátló eszközök között is vannak olyanok, amik hormont tartalmaznak, míg vannak azok, amik hormonmentesek és így bárki használhatja őket.
A hormontartalmú darabok közé tartozik a fogamzásgátló tabletta, a mini pill, az injekció, valamint a hormontartalmú spirál. Ezek általában személyre szóló eszközök, hiszen a gyógyszer vényköteles, a spirált szakorvos helyezi fel, nem beszélve az injekcióról, amihez szintén el kell látogatnunk a nőgyógyászhoz.

Ennek ellenére nem minden nő szervezete bírja az ilyen eszközöket, mivel a bennük lévő hormon erőteljesen megkeveri a hormonháztartásukat. Éppen ezért mindenképp kell, hogy legyenek hormonmentes alternatívák is, hiszen a védekezés mindenkinek az érdeke.

Hormonmentes fogamzásgátló eszközök

Az első és legalapvetőbb hormonmentes fogamzásgátló eszköz a gumi óvszer. Bár sokan ódzkodnak tőle, mégis a legbiztonságosabb módja annak, hogy elkerüljük a nem kívánt terhességet és a nemi betegségeket. Nincs más, ami ennyire teljeskörűen védene mindkét dolog ellen, jelen esetben lényegtelen, hogy férfi, illetve női óvszerről van-e szó. Mert igen, létezik női óvszer is. Széles körben ismert kifogás, hogy azért nem használják egyesek, mert allergiásak a latexre. Ez mára már idejétmúlt beidegződés, mivel számos olyan óvszert gyártanak, amit azok is használhatnak, akik nem bírják a fenti anyagot.

A pesszárium is véd a teherbeeséstől, és a hatásmechanizmusa is hasonló, mint az óvszeré, de abban különböznek, hogy a fertőzéseket nem tudjuk elkerülni a segítségével. Ha elég ügyesen és pontosan helyezzük fel, akkor elég jó az esély a védelemre, de ha ezt még fokozni szeretnénk, akkor érdemes bevetni a spermicid géleket. Ezeket csak fel kell helyezni a hüvelybe és így majdnem 100 %-os a védelem.

A hormonmentes spirálokat nem mindenki szereti, mivel egy idegen test kerül felhelyezésre a hüvelybe és tart fenn steril gyulladást, de ettől függetlenül nagyon hatékony hormonmentes fogamzásgátló eszköz a terhesség elkerülésére.
A másik ok, amiért nem lopta be magát mindenki szívébe, hogy a szára egy picit kilóg, ezért a nagyobb mérettel megáldott férfiak esetleg érezhetik szex közben. Csak olyan nők számára ajánlott védekezési eszköz, akik már szültek legalább 1 gyermeket.

Végül pedig következzen 2 olyan védekezési mód, ami csak és kizárólag a maximális precizitással rendelkező hölgyeknek ajánlunk, mivel mondhatni betűről betűre kell betartani az utasításokat. Az egyik a hüvelytabletta, ami amellett, hogy fertőtleníti a hüvelyt, így szex közben a nemi betegségek valószínűsége a 0-hoz közelít, nagyon érzékeny dolog, mivel elég egy pontatlan felhelyezés vagy ha nem várjuk ki a hatóidőt és akkor a terhesség garantált. Vannak, akiket taszít, hogy megöli a spontaneitást és van, hogy néha habzik is aktus közben.

A másik alternatíva a naptár módszer, ami addig a pontig megbízhatónak tekinthető, míg percre pontosan jön meg a menstruáció. Amennyiben egy kis differenciál adódik a napok között, akkor már van esély arra, hogy a peteérés mégsem az adott napon következik be, így hiba csúszhat a gépezetbe.
A módszer lényege, hogy kiszámoljuk, hogy mikor esedékes a peteérés, és akkor nem élünk nemi életet, vagy maximum más módszerekkel védekezünk. Ennek a megbízhatósága azért vitatott.

Egy szó, mint száz, rendkívül fontos a védekezés, ezért mindegy milyen módszerrel, de vigyázzunk a saját és partnerünk egészségére!

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 15. 18:08, hétfő | PR

Igazi szenzációval készül Erdős Csaba Alsóörsre

Kaszkadőr világsztár a Balaton parton

2019. Április 01. 15:46, hétfő | PR

Iskolát újítanak fel, sportcsarnokot építenek

Több mint 800 millió forint értékű iskolafelújítási és bővítési munkát nyert nyílt közbeszerzési pályázaton a Jánosik és Társai Kft. Szécsényben.

2019. Március 13. 11:11, szerda | PR

A lejárt lakástakarékokat többféle hitelbe törlesztheti

Ma már nem lehet LTP szerződést kötni, de még számtalan korábban megkötött szerződés létezik, és a hitelbe betörlesztés kérdése sokak számára éppen most válik aktuálissá.

2019. Március 12. 17:16, kedd | PR

Metró Áruházakat takarítanak

Ismét a takarítási üzletágban piacvezető Jánosik és Társai Kft. nyerte el a hazai 12 Metró áruház tisztán tartását, az épületek körüli területek gondozását.