Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 11. 15:57, kedd | Helyi
Forrás: infoCegléd

A ceglédi tűzoltók is emlékeztek

A ceglédi tűzoltók is emlékeztek

Az Amerikai Egyesült Államokat ért szeptember 11-i terrortámadás tizenegyedik évfordulóján a ceglédi tűzoltók is emlékeznek.

2001. szeptember 11-én az egész világot sokkolta a látvány, amint utasszállító repülőgépek csapódtak New Yorkban a World Trade Center ikertornyaiba, majd a Pentagon épületébe. A tragédia óta minden évben a helyszínen egyperces néma csenddel és az amerikai lobogó félárbocra engedésével emlékeznek az áldozatokra.

A ceglédi és a környékbeli tűzoltók is emlékeznek ezen a napon. A Katasztrófavédelmi Kirendeltség tájékoztatása szerint a támadás magyar idő szerinti kezdetét jelentő 14:46-kor a hivatásos és önkormányzati tűzoltóságok szolgálatban lévő tagjai védőruhában, a szertárak kapuiba kiálló tűzoltógépjárművek előtt – a riaszthatóság fenntartása mellett -, sziréna nélküli kék lámpákkal, egyperces néma tiszteletadással emlékeznek az elhunyt közel 3000 áldozatra, köztük 343 hősi halált halt tűzoltóra.

Hétfőn Washingtonban azt is bejelentették: az amerikai kormány állja annak a mintegy 70 ezer életben maradt tűzoltónak, rendőrnek és a mentésben részt vállalt személynek a rákszűrését és kezelését, akik segédkeztek a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadás következményeinek felszámolásában. Az amerikai munkavédelmi intézet (NIOSH) bejelentése értelmében a kezelés a rák mintegy 50 fajtájára terjed ki. Az intézkedés érinti a túlélőket is, akik ki voltak téve a Világkereskedelmi Központ (WTC) három hónapig füstölgő romjai közül felszálló káros anyagoknak.

Az évforduló alkalmából Barack Obama amerikai elnök külön egyeztetett a rendvédelmi szolgálatok vezetőivel a biztonsági előkészületekről. Az elnök megismételte, hogy az érintett minisztériumoknak és szolgálatoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy az amerikaiakat mind otthon, mind idegenben megoltalmazzák.

fotó: Kisfaludi István

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció