Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 06. 15:31, csütörtök | Helyi
Forrás: infoCegléd

53 éves a világ legismertebb babája

53 éves a világ legismertebb babája

A világ egyik legnépszerűbb játékának számító Barbie valóban azok közé a játékok közé tartozik, amelyből minden kislánynak van legalább egy a birtokában, vagy ha nincs, mindenképpen vágyik rá.

Hihetetlenül hosszú lábával és fésülhető hajával Barbie forradalmat csinált a kislányok gyerekszobájában.

Barbie 1959. máricus 9-én mutatkozott be a New York-i Nemzetközi Amerikai Játékvásáron, ezért sokan ezt tartják a valódi születésnapjának. Az üzletekbe azonban csak néhány hónappal később, 1959. szeptember 6-án került, ezért ezt is évfordulóként szokták ünnepelni. Ötvenhárom esztendővel ezelőtt a háromdolláros babákat szőke, illetve barna hajú változatban dobták piacra, és a kislányok különféle ruhakölteményekből álló gardróbot állíthattak össze számára.

Érdekes módon Barbie eredetileg nem amerikai, hanem német eredetű. 1956-ban Ruth Handler észrevette, hogy kislánya, Barbara szívesen öltözteti felnőtt ruhákba a babáit, pedig abban az időben még a játék babák kisgyermeket ábrázoltak. Ezt találta érdekesnek az anyuka, és javasolta férjének (aki a Mattel nevű játékvállalat egyik alapítója volt), hogy gyártsanak felnőtt öltöztethető babát a cégénél. A férfi először nem látott ebben fantáziát, de később eme ötlet nyomán mégis megtervezték az új babát, akit kislányuk után Barbie-nak nevezték el.

A hosszúlábú, szőke és nagymellű baba első körben nem aratott osztatlan sikert. Barbie-t sokan vádolták azzal, hogy olyan testarányokat mutat, amelyet egy valódi, hús-vér lány soha nem érhet el, ezért idealisztikus és megvalósíthatatlan elképzeléseket ültet el a fejükben.

A gyermekeknél azonban azonnal célba talált, és ezzel elindult az óriási üzlet. Barbie azonban több mint a kislányok kedvenc játéka világszerte, emellett önálló életre is kelt, és a megtestesült amerikai álom jelképévé vált.

Bár Barbie elsősorban a rózsaszínű és csipkés nőiesség megtestesítője, a női szerepek változásával párhuzamosan készült belőle űrhajós, sebész, politikus és vezérigazgató-változat, és megjelent a fehér mellett afrikai, spanyol, ázsiai és indián változatban is. A cég egyik legnagyobb feltűnést keltő újítása az volt, amikor a 90-es évek végén a korábbinál természetesebb idomú változatot dobtak piacra, az eredeti darázsderéknál szélesebb derékbőséggel, a magas sarkú mellett kényelmesebb cipők hordására is alkalmas, élethűbb lábfejjel.


2009-ben Barbie ötvenedik születésnapját ünnepelte a világ. A neves évforduló alkalmából önálló divatbemutatót tartottak a New York-i Mercedes-Benz divathéten. A rendezvényhez a világ ötven legismertebb haute couture divattervezője járult hozzá a terveivel, köztük Diane von Fürstenberg, Vera Wang, Calvin Klein, Bob Mackie és Christian Louboutin.


Ahogy mindenki más, úgy ő is halad a korral. Van saját facebook oldala és számos sztárt, hírességet megformált már.


Azóta további évek múltak el, de Barbie nem öregszik, népszerűbb, mint valaha.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció