Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. November 19. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

40 év után kegyelmet kaphatnak az életfogytiglanra ítéltek

40 év után kegyelmet kaphatnak az életfogytiglanra ítéltek

A tényleges életfogytiglanra ítéltek számára új kegyelmi eljárást vezet be a büntetés-végrehajtási törvény kedden elfogadott módosítása – tájékoztatott a döntés után Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Elmondta, a most elfogadott törvény szerint, a büntetésből letöltött 40 év után automatikusan megindul a kegyelmi eljárás.

A strasbourgi emberi jogi bíróság elmarasztalta Magyarországot, ugyanis a tényleges életfogytiglanra ítélteknek nincs meg a reményhez való joga, hogy ügyüket felülvizsgálják – ismertette Répássy Róbert. Hozzátette, az Igazságügyi Minisztérium álláspontja szerint ezzel a törvénymódosítással a magyar törvényhozás már megfelel a strasbourgi bíróság kifogásainak. Leszögezte, a tényleges életfogytiglan nem szűnik meg, csak egy kötelező kegyelmi eljárással bővül.

Az eljárás során egy büntetőbírákból álló 5 tagú kegyelmi bizottság fogja megvizsgálni az elítéltek feltételes szabadságra bocsátásának feltételeit. Ez a bizottsági állásfoglalás kötelezi majd az igazságügyi minisztert, de nem köti a köztársasági elnököt - mondta újságírói kérdésre válaszolva az államtitkár.

A törvény már jövő évben hatályba lép, de az első olyan ügyekre, melyekben alkalmazhatják a kötelező kegyelmi eljárást, 25 év múlva kerülhet sor. Ennek oka, hogy a tényleges életfogytiglan 1999 óta szerepel a magyar büntetőjogban, és bíróságok csupán a 2000-es évek eleje óta alkalmazzák.

Répássy Róbert elmondta, a legfrissebb adatok alapján jelenleg Magyarországon 275 személy tölti életfogytigtartó szabadságvesztését, ebből közel negyven főt ítéltek tényleges életfogytiglanra.

A kegyelmi döntések nyilvánosságra hozataláról is döntött ma az országgyűlés. Eszerint amíg az ítélet nem nyilvános, addig a kegyelmi döntéseket sem lehet nyilvánosságra hozni – tájékoztatott a döntésről Répássy.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.