Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Október 01. 13:22, kedd | Helyi
Forrás: infoCegléd

Megnyitotta kapuit a Ceglédi Közösségi Múzeum

 Megnyitotta kapuit a Ceglédi Közösségi Múzeum

Egyedülálló közösségi ház Cegléden

A magángyűjteményeket tömörítő Ceglédi Közösségi Múzeum egy, az országban egyedülálló kezdeményezés eredményeként nyílt meg Cegléden. Hegyi Ferenc, amatőr helytörténész ötlete teljes egészében közösségi felajánlásokból valósult meg. Nem csak a kiállított tárgyak, berendezések, de még maga az épület is nagylelkű felajánlás a nemes cél érdekében. A példaértékű összefogásból életre kelt közösségi tér hivatalosan szombaton nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.


A kizárólag magángyűjtők gyűjteményeit bemutató múzeumban 3 fő kiállítás látható.Gigor Tibor rádiógyűjteménye, Hegyi Ferenc ceglédi fotó- és képeslap gyűjteménye, valamint Szabó Péter egyedülálló ceglédi szódásüveg gyűjteménye képezi a közösségi múzeum állandó kiállítását. Mindezek mellett a látható még Vágó László kártyanaptár gyűjteménye, Orosz Ferenc írótoll gyűjteménye, Szabó Sándor gyűjteményében még egy eredeti mamutfog is látható.

A kiállított tárgyak mellett az egyik teremben pedig Kiss Gábor amatőr ceglédi festőművész műterme is helyet kapott. A távlati terek között további gyűjtemények bemutatása szerepel.

A múzeum elsőként az idei Múzeumok Éjszakáján mutatkozott be a nagyközönség előtt. Az azóta eltelt hetek alatt pedig nem csak a kiállított tárgyak gyarapodtak, de maga az épület is kisebb-nagyobb átalakuláson ment keresztül. A Puskaporos utca 5. szám alatt található régi polgári ház hangulatát tekintve kiválóan alkalmas a kiállításokra, de bizony nem kevés munkába telt annak rendbetétele, kitakarítása, amiben szintén az összefogás ereje segítette az ötletgazdákat.

Az eddigi legnagyobb tárgyi felajánlást a Bautrans 2000 Kft-től kapták, akik a mellékhelyiség porcellán felszereléseit adományozták a múzeum javára. Az épület apróbb felújítási munkálatait pedig teljes mértékben társadalmi munkában valósították meg. Földi Áron, a Ceglédi Közösségi Múzeum egyik alapítója ezúton is hálás köszönetét fejezte ki mindazon segítő szervezeteknek – így a Ceglédi Cserkészcsapatnak, az Ifjú Ceglédi Városvédőknek, Tábori Lászlónak és a Kossuth Lajos Gimnázium diákjainak - és megannyi magánszemélyeknek, akik munkájukkal hozzájárultak a múzeum létrejöttéhez.

A szombati megnyitón, melyen mintegy 130 érdeklődő vett részt, Károly Tamás mondott beszédet, valamint Volter Kálmán, diakónus is megáldotta az épületet.

A múzeum mindenki előtt nyitva áll, a szervezők terve, hogy a házat és annak udvarát valódi közösségi térként használják. A látogatókat októberben minden csütörtökön, pénteken és szombaton 13-17 óra között várják.További kiállításokhoz, illetve a múzeum működéséhez továbbra is várják a jelentkezéseket, felajánlásokat.

fotó: Kisfaludi István

>>> További képek KÉPGALÉRIA

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 14:17, csütörtök | Helyi

Városalapítók Napja

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására