Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. December 13. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vigyázzunk az akciókkal és az internetes vásárlással

Vigyázzunk az akciókkal és az internetes vásárlással

Megkezdte ünnepi felkészülését a fogyasztóvédelem. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, idén az internetes vásárlások esetében a kiszállításnál lesznek fennakadások, az áruházláncoknál gyakori az akciós termékek általi megtévesztés, a leggyakoribb büntetések pedig várhatóan most is százezer forint körül alakulnak. Fülöp Zsuzsanna a Rádió Orient vendégeként adott hasznos tippeket karácsonyra.

A karácsony, az év vége szinte mindenkinek tevékeny időszak. Nincs ezzel másképp a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság sem, amely minden évben kiemelt figyelmet szentel az ünnepeknek. A hatóság munkatársai nem csupán a fogyasztók vagyoni érdekeit védik, de ellenőrzéseik során az egészségre káros, illetve a veszélyes termékeket is figyelik. Nagy figyelmet fordítanak arra, hogy az áruházláncok, a soraik közt feltüntetett árat ütik-e be a kasszánál, illetve, hogy az akciós termékek valóban olcsóbbak-e és megéri a fogyasztónak azt megvásárolni.

Fülöp Zsuzsanna szóvivő a Rádió Orientnek úgy nyilatkozott: jogsértés esetén jegyzőkönyvet írnak és elindítják a szankcionálás folyamatát. Így lejárt minőségű élelmiszer, baleset-és áramütés veszélyes termék vagy többszöri visszaélés esetében lehet bírságra számítani. Ha egy kis-és középvállalkozás követ el kisebb súlyú jogsértést, de korábban még nem volt szankcionálva, akkor elkerüli a büntetést, azonban az utóellenőrzések során már nem biztos, hogy ilyen eljárásban fog részesülni. Az előbb említett kisebb vállalkozások esetében minimum 15 ezer forintos, maxium 500 ezer forintos pénzbüntetés lehetséges. Más esetekben a büntetés mértéke elérheti az akár 2 milliárd forintot is. A szóvivő ugyanakkor megerősítette, ilyen még a hatóság munkája során nem fordult elő. A legnagyobb kiszabott összeg 300 millió forintban maximalizálódott. „A 100 ezer forintos bírság a leggyakoribb” - tette mondta Fülöp.

Karácsonykor a legkülönfélébb indokokkal szeretnék visszacserélni vagy visszavinni a korábban megvásárolt termékeket a fogyasztók. A panasz azonban csak akkor jogos, ha minőségi hibája van a terméknek. Így pozitív elbírálásra számíthatunk, ha leválik a cipő talpa vagy a műszaki cikk, amit vettünk hibásan, vagy egyáltalán nem működik. Ilyenkor javításra vagy cserére van lehetőség, utóbbit azonban a kereskedő elutasíthatja, ha egyébként javítható a termék. Nem minőségi hiba esetén – például nem lett jó a pulóver, nem tetszett a ruha színe - nincs jogszabályi keret, itt az üzleten múlik, hogyan kezeli a problémát. Fülöp elmondta: a bevett gyakorlat, hogy egy meghatározott ideig kicserélik a terméket vagy levásárolást biztosítanak. Azonban érdemes körültekintőnek lenni a vásárláskor, mert volt már rá példa, hogy a kereskedő szóbeli ígérete ellenére nem vették vissza a terméket az üzletben tájékoztatott a szóvivő. „Javasoljuk tehát, hogy a blokk hátuljára a felek rögzítsék a visszavételre vonatkozó megállapodást, majd azt írják alá és pecsételjék le”- tette hozzá.

Az utóbbi időben egyre gyakoribbá váltak az internetes vásárlások, idén pedig várhatóan a vásárlók nagyobb hányada választja a kényelmesebb karácsonyi bevásárlást. A szóvivő elmondta: már most tapasztalható, hogy kiszállítási bonyodalmak vannak és a tavalyi „sláger panasz” valószínűleg idén is beéri önmagát, így gyakori lesz a „nem érkezett meg időben a termék” jellegű mondat. Az eddigi nyolc napos elállási jog idéntől 14 napra bővült, ami azt jelenti, hogy ezen időszakban meggondolhatjuk magunkat és minden indoklás nélkül elállhatunk vásárlási szándékunktól, a vételárat pedig visszaigényelhetjük. Abban az esetben is fennáll ez a lehetőség, ha nem azt kaptuk amit rendeltünk. Ha pedig végképp nem jutunk dűlőre, nem érjük el a kereskedőt, a céget, akkor még mindig fordulhatunk a Békéltető Testülethez – zárta szavait Fülöp Zsuzsanna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.