Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. November 27. 12:17, csütörtök | Helyi

Vétózott a polgármester

Vétózott a polgármester

Időt kapott a Kossuth-erkély

Polgármesteri vétó eredményeként a következő, decemberi képviselő-testületi ülésen tárgyalják újra a nagy port kavart Kossuth-erkély sorsát. Az ereklyéről mindenképpen másolat készül, de hogy a másolat kerül a Parlamenti Múzeumba, vagy végül az eredeti az még kérdéses – hangzott el a november 26-ai sajtótájékoztatón.

Az elmúlt napokban a közvéleményt leginkább foglalkoztató kérdésről Takáts László polgármester, Hegedűs Ágota alpolgármester és Reznák Erzsébet, a Kossuth Múzeum igazgatója adtak tájékoztatást. Mint ismeretes: a képviselő-testület múlt csütörtökön szavazta meg a Kossuth-erkély visszaadományozását a hamarosan nyíló Parlamenti Múzeumnak.

A sajtótájékoztatón a polgármester elmondta: az 1953-ban idekerült erkélyt a város megőrizte, bár annak tulajdonjoga mindmáig nem tisztázott. Ám az új Alaptörvény értelmében – mint ahogyan a szóban forgó erkély is - minden ilyen jellegű dolog a nemzeti vagyon része. „A kialakult vita kapcsán szeretném elmondani, hogy a csütörtöki képviselő-testületi ülésen az önkormányzat hozott egy döntést. Azt gondolom, hogy ez elsősorban nem egy politikai, hanem szakmai kérdés kell, hogy legyen.” – fogalmazott és hozzátette: a város polgármestereként elkötelezett Cegléd emlékei és hagyományai tekintetében. Majd bejelentette:

„Arról tájékoztatom a lakosságot, hogy a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 68. paragrafusában foglalt polgármesteri vétójogommal éltem a város Képviselő-testülete felé az előterjesztés kapcsán. Továbbá kezdeményezem a Képviselő-testületnél ennek a kérdésnek az újratárgyalását.” – mondta el Takáts László, aki arról is szólt, hogy levélben kértek nyilatkozatot a református nagytemplomi gyülekezet képviselőjétől, hiszen az erkély jelen pillanatban a gyülekezet ingatlanán áll. Ugyanakkor szakmai oldalról Hegedűs Ágota felvette a kapcsolatot a Parlamenti Múzeummal, melynek eredményeként arról született megegyezés, hogy a Kossuth-erkélyről mindenképpen készül egy másolat és a következő testületi ülésen döntik el, hogy a másolat vagy az eredeti kerül a Parlamenti Múzeumba. „Az erkély sorsának rendezésére időt kértünk, hiszen mint polgármester fontosnak tartom azt, hogy Cegléd város közvéleménye és az ő véleményük is meghallgatásra kerüljön.” - zárta szavait a polgármester.

Reznák Erzsébet múzeumigazgató a tájékoztatón arról számolt be, hogy véleménye szerint bár az elszállítás körüli felháborodás nem teljesen Kossuthról és az erkélyről szól, de azt is gondolja, hogy ezzel együtt az elmúlt napok eseményei is részei a mindenkori Kossuth-kultusznak. „Ha most a polgármester és a testület megfelelő hivatali eljárás során más döntést hoz, akkor ez nem az jelenti, hogy valamelyik érdek győzött, hanem egyszerűen időt kapnak a véleményalkotóktól, hogy megtárgyalhassák türelmesen a kossuth-i hagyomány modorában ezt a kérdést. Hiszen Kossuth szellemi hagyatékához kiemelten hozzátartozik érdekegyesítés.” – fogalmazott a ceglédi Kossuth-kultuszt ápoló intézmény vezetője.

Szokolai Attila
fotó: Kisfaludi István

Címkék: Kossuth-erkély

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció