Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Október 19. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vasárnap tartják a Roma Pride-ot

Vasárnap tartják a Roma Pride-ot

Vasárnap délután Budapesten a Kálvin téren tartják a Roma Büszkeség Napját, amellyel párhuzamosan 14 másik országban is tartanak rendezvényeket. A nemzetközi megmozdulás felemeli szavát az emberi jogok mellett, valamint a terjedő etnikai türelmetlenséggel és konfliktusokkal szemben.

A Mozaik Egyesület és az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat vasárnap ismét megrendezi a Roma Pride-ot, vagyis a Roma Büszkeség Napját. A felvonulás és kulturális demonstráció egy nemzetközi – Európa 15 országában megvalósuló – rendezvénysorozatnak a része.

A nemzetközi megmozdulás felemeli szavát az emberi jogok mellett, valamint a terjedő etnikai türelmetlenséggel és konfliktusokkal szemben. Felhívja a figyelmet arra a méltatlan helyzetre, hogy Csehországban, Lety településen az egykori cigány koncentrációs tábor helyén Európai Uniós forrásokkal megtámogatva ma egy disznófarm működik.

Magyarországon elsősorban a roma kultúra értékeit, ismert és kevésbé ismert roma történelmi és kortárs kiválóságokat, közösségi értékteremtő kezdeményezéseket kívánnak felmutatni, egyszerre a roma közösségek és a szélesebb társadalmi nyilvánosság felé.

A Roma Büszkeség Napján megerősítik azt a kezdeményezést is, amelynek célja, hogy a roma történelem és a roma holocaustról szóló tudás bekerüljön a közoktatás teljes rendszerébe, a Nemzeti Alaptantervbe.

A vasárnap délután 3 órakor a Kálvin téren kezdődő rendezvényen felszólal Benjamin Abtan, az EGAM (European Grassroots Antiracist Movement) szervezet elnöke, a Roma Pride mozgalom európai főszervezője, Berki Judit, szociálpolitikus és tanodaalapító, Káló Norbert szociális munkás és üzemalapító és Setét Jenő polgárjogi aktivista, valamint több művész is fellép majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.