Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Június 26. 06:00, csütörtök | Belföld

Vad a szomszéd kutyája, mi lesz, ha áttöri a kerítést – mit tehetünk ellene?

Vad a szomszéd kutyája, mi lesz, ha áttöri a kerítést – mit tehetünk ellene?

Ezt a kérdést tette fel egy ingatlantulajdonos, aki attól fél, hogy a szomszéd vad kutyája egyszer áttöri a gyenge kerítést. A kedves kérés nem segített, mit tehet a jog szerint a kérdező? Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Egy nyeles telken fekszik a házunk, amelynek a bejárója határos a szomszéd telkével. A szomszédnak van egy nagyon agresszív, nagyméretű (kb. 50 kilós) kutyája, ami állandóan nekiugrik a közös kerítésnek, amikor szabadon van és használjuk a bejárót ill. a kert velük határos részét. A házunknak ez az egyetlen bejárója van.

A közös kerítés drótfonatú, amelyet mindössze egy vékony huzal tart a helyén. Ha ez egyszer elszakad a kutya támadása következtében, akkor minden esély meg van arra, hogy a kutya áttör hozzánk és megtámad minket.

Ezért írtam egy levelet a szomszédnak arra kérve, hogy orvosolja a problémát, amire annyi történt, hogy napközben a kutyát többnyire kennelben tartják, de késő délután, ill. kora este kiengedik. Ha ilyenkor arra van dolgunk, akkor állandóan attól kell tartanunk a feleségemmel, hogy áttör-e a kutya, vagy nem. Védekezésképpen állandóan magammal viszem a vasvillát, ha egyszer elszakadna a kerítést tartó huzal.

Az egyik ilyen alkalommal, úgy 20 óra 30 körül, átszólt a szomszéd fia, hogy "Van még félórátok!".

A helyzet tarthatatlan, de nem tudom mi a jogszerű eljárás. Kérem szíves tanácsukat!

2014. 05. 29.


Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Hazánkban több jogszabály is foglalkozik a belterületen, lakókörnyezetben tartott állatok elhelyezési és tartási szabályaival. Ezek lényege, hogy az állat tulajdonosának ezeket az állatokat oly módon kell tartania, hogy az a közterületre ne juthasson ki, s így a szomszédokat ne veszélyeztesse. Ennek a körülményeit neki kell megteremtenie, s ebbe beletartozik az is, hogy a kerítést olyan módon kell kialakítania, illetve megerősítenie, hogy onnan a saját háziállata semmiképpen se juthasson ki. Ez a kötelezettség arra is kiterjed, hogy a szomszédokban az állat ne keltsen állandó veszélyeztetettségi érzést, mert ez viszont az irányukban a birtokháborítás megállapítására alkalmas. Ennek megállapítására a helyi önkormányzat jegyzője jogosult, hozzá kell bejelentéssel élni a szomszéd magatartása miatt s a helyzet kivizsgálása után hozhat a magatartástól eltiltó, a tartás szabályait megállapító, illetve bírságot kiszabó határozatot. Amennyiben a kutya valamely veszélyesnek minősített fajtához tartozik, akkor az ilyen módon való tartása akár büntető tényállás megállapítására is alkalmas lehet, míg a szomszédnak az ezzel való fenyegetőzése pedig a veszélyes fenyegetés szabálysértésének kategóriája lehet, amennyiben a kijelentést utólag bizonyítani tudja. Ezeket a rendőrségen vagy az ügyészségen lehet bejelenteni az eljárás megindulásához.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére