Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Augusztus 31. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új csapásra készül Moszkva? - a borra is kiterjedhet az embargó

Új csapásra készül Moszkva? - a borra is kiterjedhet az embargó

Meg nem erősített információ szerint egy nagykövetségi körirat értelmében Oroszország azt fontolgatja, hogy a következő lépésben a borra, pezsgőre és egyéb italokra is kiterjeszti az unióval szemben bevezetett agrár- és élelmiszer-ipari embergót. Ha ez megtörténne, akkor a hazai borászokat mintegy egymilliárd forintos üzlettől fosztaná meg, az unió pedig körülbelül 2,1 millió hektoliter bornak kereshet új piacokat - írja a Magyar Nemzet.

A lap értesülése szerint egy nagykövetségi köriratban arról tájékoztatták hazánkat, hogy Oroszország fontolgatja az unióval szemben bevezetett embargó kiterjesztését, így az importtilalom már a bor- és pezsgőpiacot is érintené. Az Európai Unió borból a világ legnagyobb előállítója, a világ össztermelésének 60 százalékát készítik a közösség 28 tagországában. Az unión belül a bor nyolcvan százalékát Olaszország, Spanyolország és Franciaország állítja elő. Őket sorrendben követi Németország, Portugália, Románia és Görögország. Jelentős bortermelők között tartják számon hazánkat, Ausztriát, Bulgáriát és Szlovéniát is.

Az unióban tavaly összesen 167 millió hektoliter bort állítottak elő. Ebből csaknem 19 milliót exportáltak, vagyis az áru nagy része a közösségen belül talál gazdára. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium jelentése szerint az uniós kivitel értéke tavaly megközelítette a 11 milliárd dollárt. A fő célország az előző évekhez hasonlóan továbbra is az Egyesült Államok volt, ahová 3,1 milliárd dollár értékű bort vittek ki főként a franciák, az olaszok és a spanyolok. A második legnagyobb partnerország 1,1 milliárd dolláros exportértékkel Svájc volt. Oroszország pedig a korábbi évek vezető pozíciója után lecsúszott a hetedik helyre, s immár Kanada, Japán, Kína és Hongkong is megelőzi. Az uniós országok Oroszországba irányuló borexportjának értéke meghaladta a 655 millió dolláros értéket. Fontos ugyanakkor, hogy mennyiségben az orosz fél továbbra is a második legnagyobb borkereskedelmi partnere az uniónak. Ebből pedig az a következtetés szűrhető le, hogy az orosz piac jellemzően az alacsonyabb árú termékeket preferálja.

Ezt támasztják alá a hazai statisztikák is. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatai szerint tavaly hazánk literenként átlag 1,4 euróért, valamivel több mint 420 forintos áron szállított Oroszországba bort és pezsgőt. Tehát egyértelmű, hogy nagyobb mennyiségben az alacsonyabb értékű termékek kivitele volt jellemző. Pezsgőből 2620 hektolitert exportáltunk, literenkénti 1,38 eurós átlagáron. Borból 15 239 hektolitert vittünk ki, átlag 1,42 eurós áron. Az összes bor- és pezsgőkivitelünk mennyisége meghaladta a 17 800 hektolitert, értéke pedig a 2,5 millió eurót. Hazánk egyébként tavaly összesen 625 ezer hektoliter pezsgőt és bort exportált, aminek összértéke megközelítette a 750 ezer eurós értéket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.