Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Augusztus 23. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Több mint 11 ezer devizapert függesztettek fel a bíróságok

Több mint 11 ezer devizapert függesztettek fel a bíróságok

Az első, júliusi adósmentő jogszabály alapján több mint 11 ezer devizapert függesztettek fel a bíróságok: az eljárások részben vagy egészben az árfolyamrés, az egyoldalú kamatemelés jogszerűségéről szóltak – tudta meg a Magyar Nemzet az Országos Bírósági Hivataltól. Az ügyfeleket a bíróságok már értesítették. A perek azt követően folytatódhatnak, hogy az Országgyűlés megalkotja a bank és az adós közötti elszámolás módját rendező második devizatörvényt.

A Fővárosi Törvényszék pénteken tárgyalja az első devizaügyi bankpert. A Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezetnek kell igazolnia, nem járt el tisztességtelenül az egyoldalúan módosított devizahitel-szerződéseknél. A pénzintézetek augusztus 25-ig indíthatnak pert az állam ellen. Az eljárásokban érvényre juthat a július 4-én megszavazott adósmentő jogszabály. Ha az állam nyer, az adósok visszakaphatják a pénzüket. Ha a bank nem perel, beletörődik abba, hogy kamatemelése tisztességtelennek, érvénytelennek minősül – ilyenkor az összeg megilleti a hitelfelvevőket.

Mint a lap megtudta, a felfüggesztett ügyek között számos – több mint nyolcszáz – olyan per is szerepelt, amelyet a végrehajtás megszüntetéséért indított meg korábban a hitelfelvevő. Az ilyen esetekben általában az történt, hogy a bank felmondta a hitelszerződést, majd – a közjegyző közreműködése vagy a bíróság határozata nyomán – az ügy a végrehajtó elé került. Az adós csak ezután fordult az igazságszolgáltatáshoz, vagyis az eljárás a végrehajtás időszakában vette kezdetét.

Az efféle perek más szabályok szerint zajlanak, az ügyfél mozgástere szűkebb – mondta a lapnak Virág Csaba, hozzátéve: ilyen keretek között lehet megvizsgálni, hogy a kölcsönszerződés bizonyos pontjai, például az árfolyamrésről vagy az egyoldalú kamatemelésről szóló kikötések érvénytelenek-e. Az OBH szakembere ugyanakkor megemlítette, bármilyen perről is volt szó, a felfüggesztések elrendelésekor az ország bíróságai egységes szempontok szerint jártak el. Az ügykör kapcsán ugyanis az ítélkező fórumok kollégiumainak vezetői szakmai állásfoglalást adtak ki, az iránymutatást a konkrét ügyekben eljáró bírák figyelembe vehették, mérlegelhették.

Virág Csaba elmondta azt is, a perek felfüggesztését a törvény rendelte el, az előírástól nem térhettek el az ítélkező fórumok. Lényeges az is, hogy a felfüggesztés miatt fellebbezésnek nincs helye, ugyanakkor eljárásjogi kifogást bárki előterjeszthet. Az ilyen beadványokat a bíróságok megvizsgálják.A bíró egy másik fontos szempontról is beszélt, arról, mikor és hogyan folytatódhatnak a most felfüggesztett devizaperek. Az OBH szakembere az első devizatörvényt idézve elmondta: az ügyek felfüggesztésének végét az elszámolásról szóló második jogszabály határozhatja meg, a legkésőbbi dátum azonban 2014. december 31. Az eljárásokat tehát legkésőbb a jövő év elején folytatni kell.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.