Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Szeptember 19. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Több ezer forint- és devizahiteles csalódhat

Több ezer forint- és devizahiteles csalódhat

Jó néhány ezer deviza- és forinthiteles csalódhat a banki elszámolás miatt a következő hónapokban, ha 2009 nyara előtt bankról bankra hurcolta a különböző hiteleit. A Kúria jogegységi határozatát jogszabályba foglaló törvény és a múlt hét végén benyújtott elszámoltatási törvény alapján ugyanis csak az olyan hitelszerződések után kaphatnak az adósok kártérítést, amelyek az előbbi törvény kihirdetésekor még nem évültek el, vagyis 2009. július 26-án élt a szerződésük - írja a Világgazdaság.

Pontos adatok nincsenek a Magyar Nemzeti Banknál arról, mennyi lakás- és egyéb hitelt váltottak ki ebben az időszakban. 2008 azonban sokak szerint a hitelkiváltások éve volt, az év nyarán a K&H Bank a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott, az elő- és végtörlesztések már a portfóliók több mint 20 százalékát érintették. 2008 őszén pedig az Origonak nyilatkozó bankok szerint az új hitelek felét valamilyen másik hitel kiváltására vették fel. 2008 közepén a háztartások teljes hitelállománya 6500 milliárd forint körül volt, és svájci frank alapú hitelből havonta 160-170 milliárd forintnyit is folyósítottak. Ebben nyilván új hitel is volt, de így is valószínűsíthető, hogy 2009 július vége előtt ezer milliárd forintos nagyságrendben válthattak ki hiteleket a banki ügyfelek.

Akik így tettek, akkor jól járhattak. A kiváltó hiteleket rendszerint akciós feltételekkel kínálták a bankok, a kezdeti kamatok alacsonyabbak voltak, a kezdeti költségeket is sokan elengedték az ügyfeleknek, így a kiváltás látszólag ingyen volt, és a törlesztőrészletek is alacsonyabbak lettek. A mostani elszámolás során azonban a kezdeti akciós kamatok megemelése nem számít tisztességtelen egyoldalú szerződésmódosításnak, és az elszámolásnál a bankok levonhatják a visszatérítésből az elengedett díjakat is. A kiváltott hitelek legfőbb buktatója az volt, hogy minden egyes bankváltásnál meg kellett fizetnie az ügyfélnek az árfolyamrést. Az új hitelt devizavételi árfolyamon kapta, miközben devizaeladásin kellett a régi banknál végtörlesztenie. Egy-egy hitelkiváltás a kölcsön 3-5 százalékának megfelelő tőkenövekedést is eredményezhetett, a többszörösen megfizetett árfolyamkülönbözeteket pedig az adós nem biztos, hogy mind visszakaphatja. A törvény szerint ugyanis csak azok után a kölcsönök után jár vissza az árfolyamrés, amelyek a törvény szerint nem számítanak elévültnek.

Minél később váltotta ki valaki a hitelét, annál rosszabbul járhat a kamatemelések tisztességtelenné nyilvánítása kapcsán is. A jegybank adatai szerint a svájci frank alapú lakáshitelek átlagos kamata 2006 elején volt a mélyponton, a 3 százalékot sem érte el. 2007-ben folyamatosan emelkedtek a frankhitelek kamatai, az év elején még 3,3 százalékos volt a lakáshitelek kamata, az év végén már megközelítette 4,4 százalékot. 2008 második felében már jellemzően 5 százalék fölötti, 2009-ben pedig már csaknem 6 százalékos kamaton jutottak hozzá a banki ügyfelek svájci frank lakáshitelhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni