Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. November 08. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tizedével eshet vissza a legális pálinkafőzés

Tizedével eshet vissza a legális pálinkafőzés

Pálinkapiaci szereplők szerint a jövedéki adó emelkedése a feketegazdaságnak kedvez, a szaktárca viszont úgy véli, a pluszteher minimális, ezért nem kalkulál az illegális főzés továbbterjedésével - írja aNapi Gazdaság.

Felélénkülhet a feketegazdaság a magyar pálinkapiacon, az adótörvény-változások hatására egy éven belül 10 százalékkal csökkenhet a párlatot törvényesen előállító üzemek forgalma – mondta Piros László, a Magyar Pálinkalovagrend nagymestere. Az öt év alatt megfeleződött, de még ma is 40 milliárd forintos piacon jelenleg 600 szereplő állít elő mintegy háromszázféle pálinkát. Piros László szerint reális veszély, hogy az évtized végére közülük csak 150-200-an maradnak talpon. A szakember úgy véli, közvetve az illegális bérfőzési gyakorlatnak ágyaz meg az országgyűlés, ha jóváhagyja a jövedéki adó emeléséről szóló módosítást.

A lap megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, a bérfőzdében főzetett párlat jövedéki adómértéke a normál adómérték 50 százaléka lesz, vagyis egy liter 50 százalék alkoholtartalmú párlat után 835 forint jövedéki adót kell fizetni. A magánfőzésben előállított, legfeljebb 50 liter párlat jövedéki adója pedig évi 1000 forint lesz. A korábbi adómentesség dacára az NGM szerint a bevezetés előtt álló adóterhelés minimális, a tárcánál nem kalkulálnak az illegális szeszesital-behozatal emelkedésének kockázatával. Piros László ugyanakkor előrebocsátotta: legalább 200-300 ezer magyar háztartás vásárol majd a feketén főzőktől, mivel a 2000 forintos literenkénti árnál nem hajlandók többet fizetni.

Pálinkapiaci szereplők szerint ha az ágazat belföldön is ilyen komoly problémákkal küszködik, teljesen háttérbe szorul a külpiacra jutás lehetősége, pedig Piros úgy látja, legalább 40 magyar főzde rendelkezik exportpotenciállal. Állítja, a mennyiségi küszöb évi egymillió palack, e felett már érdemes a határon túl is forgalmazni. Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke a lapnak elmondta: a magyar pálinkaexport mindössze az éves előállított mennyiség két-három százaléka, a fő célterület pedig Szlovákia és Románia mellett Németország, de egyes termékek az Egyesült Államokba is eljutnak. A kivitel növeléséhez a mostaninál átfogóbb marketingtevékenységre lenne szükség. Ennek költsége az egymilliárd forintot is elérheti, amit a pálinkát előállítók önerőből nem tudnak finanszírozni, a törekvés ráadásul egy időre lekerülhet a napirendről, ha további adóteher sanyargatja az ágazatot – fűzte hozzá az elnök.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.