Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. November 23. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tatai platánfa lett az Év Fája

Tatai platánfa lett az Év Fája

A tatai Öreg-tó partján álló platánfa nyerte 2014-ben az Év Fája-díjat az Ökotárs Alapítvány vetélkedőjén, amelyen az egyes közösségek számára különös jelentőséggel bíró fák közül választották ki a győztest.

A Hős Fa címet egy bezárt újlipótvárosi óvoda területén álló jegenyefa kapta. A fa a helyi lakók jelképévé vált, akik azt szeretnék elérni, hogy a terület közösségi tulajdonban és használatban maradjon. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a mikepércsi ezeréves Rákóczi-tölgy nyerte el. A döntősöket köszöntő pénteki eseménynek a budapesti docuArt Dokumentumfilm-gyűjtemény és Mozi adott helyet.

Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, a Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa a fához kapcsolódó programokra kapott támogatást.

A hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el - tájékoztatta az Ökotárs Alapítvány pénteken az MTI-t.

Az Ökotárs Alapítvány 2010 óta minden évben megszervezi az Év Fája versenyt, olyan fák vetélkedését, amelyek különösen fontosak a körülöttük élő közösségeknek. Az alapítvány a fák természetben betöltött szerepén keresztül akarja felhívni az emberek figyelmét a környezettudatosságra.

A verseny ötéves története alatt több mint 300 fát neveztek civil szervezetek, iskolák, családok, néha egész faluközösségek. Idén 66 jelölt közül a szakmai zsűri 15 döntőst választott, amelyekre bárki szavazhatott október végéig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.