Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. November 08. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szívinfarktus – a megelőzés az életmóddal kezdődik!

Szívinfarktus – a megelőzés az életmóddal kezdődik!

A szívinfarktus kialakulásának hátterében egyaránt szerepe van a genetikának és a környezeti tényezőknek. Azonban az örökölt hajlam még nem jelent feltétlen problémát, hiszen megfelelő életmóddal ellensúlyozható és így megelőzhető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása – erre a következtetésre jutott egy 110 egy-és kétpetéjű ikerpár bevonásával készült kutatás, amelynek eredményeiről Maurovich-Horvat Pál számolt be a Rádió Orientnek.

Egy felmérés szerint Magyarországon minden második ember szív- és érrendszeri betegségek következtében veszti életét, ez a szám az európai átlag háromszorosa: a nők 55, a férfiak 45 százaléka hal meg valamilyen keringési betegség következtében – hívta fel a figyelmet Maurovich-Horvat Pál. A legnagyobb rizikófaktorok a dohányzás, az elhízás és a magyarokra jellemző mozgásszegény életmód – mondta a Semmelweis Egyetem (SE) Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikájának szakorvosa. Hozzátette: a koleszterinszint is a lakosság 50 százalékánál a célérték felett található, ezzel és a vérnyomás csökkentésével is nagyon sokat lehetne tenni a megelőzésért.

Mint rámutatott, ennek oka, hogy Magyarországon még mindig nagyon sokan dohányoznak és az elhízás is - ami egyre fiatalabb korban jelentkezik - kezd népbetegséggé válni. Étrendünk nem szívbarát, ugyanis sok zsíros, koleszterindús ételt, viszont kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk.

Az életmóddal tehát nagyon sokat tehetünk szívünk és érrendszerünk egészségéért, mert a szívinfarktusok 80 százaléka elkerülhető lehet, hogyha odafigyelünk arra, hogy mit eszünk és hogyan élünk – hívta fel a figyelmet a szakorvos. Kiemelte: a genetikának is nagyon erős szerepe van, ezért akinek a családjában korábban előfordult infarktus vagy más érrendszeri megbetegedés, azoknál még korábban el kell kezdeni a rizikófaktorok csökkenését, mégpedig rendszeres mozgással és egészséges étkezéssel.

A legújabb, most készült ikervizsgálat szerint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a hátterében 50-50 százalék arányban áll a genetika és az életmód – összegezte röviden az előzetes eredményeket a Lendület Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoport vezetője. Hozzátette: probléma, hogy a köztudatban nincs benne, hogy öröklődhet a betegség és ezért már gyerekkorban is sokat lehet tenni a megelőzésért. Többek között ezen szeretnének változtatni a kutatók és felhívni a figyelmet a szűrések jelentőségére.

A jelenlegi kutatás 110 egy- és kétpetéjű ikerpár bevonásával készült és célja annak meghatározása volt, hogy milyen százalékos arányban járul hozzá a szív-és érrendszeri betegségekhez a genetika, illetve a környezet. „Korábban ennyi ikerpárra, ilyen korszerű technológiával még nem végeztek kutatást” - hangsúlyozta a vizsgálat jelentőségét Maurovich-Horvat Pál. Mint mondta, fontos szempont volt, hogy olyan ikerpárokat válogassanak be, akiknél korábban nem volt szív-és érrendszeri megbetegedés. Maga a vizsgálat egy év alatt zajlott le, s további különlegessége, hogy egy 3D szív CT vizsgálatot tudtak készíteni a résztvevőkön, amellyel non-invazív eljárással, nagy biztonsággal meg lehet jósolni a betegség későbbi kialakulását. Emellett egy speciális vizsgálattal a májban és a hasi szervek között található zsírmennyiséget is meg tudták mérni – számolt be a kutatás részleteiről a szakorvos.

Az előzetes eredményekről elmondta, egypetéjű ikreknél – akiknek a génállományuk szinte 100 százalékosan megegyezik – azt figyelték meg, hogy vagy mindkettőjüknél vagy pedig egyiküknél sem volt észlelhető a plakkok felhalmozódása, ugyanez volt igaz a máj nagyfokú zsírosodására is. Ezzel szemben a kétpetéjű ikreknél nem mutattak ilyen hasonlóságot az eredmények, ami szintén azt mutatja, hogy jelentős részben örökletes dologról van szó.

A vizsgálat fő üzenete, hogy annak ellenére, hogy a betegség öröklődik, megfelelő életmóddal sokat lehet tenni a megelőzésért – zárta szavait Maurivich-Horvat Pál, aki a rendszeres szűrővizsgálatok jelentőségére is felhívta a figyelmet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.