Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Április 01. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szigorodnának az állattartási szabályok

Szigorodnának az állattartási szabályok

Az állatvédelmi törvény jogszabályának módosítása szerint egyedi azonosítót kapnak a Magyarországon tartott veszélyes állatok. Országos adatbázis készül, amelyben kategorizálnák őket. A különösen veszélyes fajok csak állatkertekben tarthatók. Az Országgyűlés már megkezdte a törvény erről szóló módosításának vitáját.

Az új jogszabály három kategóriába sorolja majd a veszélyes állatokat. A különösen veszélyes fajok csak állatkertekben tarthatók. A közepesen veszélyes állatokat magánszemélyek is tarthatják, de csak a természetvédelmi hatóság engedélyével. A harmadik kategóriába a „csak” elővigyázatosságot igénylő állatokat sorolták.

Gombos Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeleti főosztályának vezetője a Kossuth Rádióban elmondta, hogy a különösen veszélyes állatok – nagymacskák, medvefélék, nagy testű növényevők vagy a legveszélyesebb méreggel ölő állatok – tartására az eddiginél jóval szigorúbb előírások vonatkoznak majd. Tartani őket csak engedéllyel rendelkező állatkertekben, cirkuszokban, valamint kísérleti állatot tenyésztő, beszállító és felhasználó intézményben lehet – tette hozzá.

A második kategória a közepesen veszélyes állatoké lesz a módosított jogszabályban – ide sorolódik a legtöbb skorpió, kis testű krokodilok, kevésbé veszélyes mérgű kígyók, ragadozó madarak, közepes méretű ragadozó emlősök, például a karakál, a szervál –, amelyeket akár magánszemélyek is tarthatnak, de a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges hozzá.

A harmadik kategóriába kerülnek az enyhébb, csak elővigyázatosságot igénylő állatok - mint a strucc, sörényes hangyász, teve –, tartásukhoz bejelentési kötelezettség járul - mondta. Megjegyezte, hogy az egyedi azonosítókat az ízeltlábúakba lehetetlenség behelyezni, csak a hüllőktől kezdődően kell mikrocsippel megjelölni a veszélyes állatokat.

Hozzátette, a jogszabály biztosít egy átmeneti időszakot az állattartóknak. Ha valaki most veszélyes állatot tart, továbbra is magánál tarthatja, csupán biztosítania kell a szükséges feltételeket, valamint, amennyiben szükséges, engedélykérelmet kell benyújtania. Hangoztatta, hogy ezeknek az állatoknak a szaporítása tilos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -