Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Március 21. 12:57, péntek | Helyi önkormányzati

Szabályoznák Cegléden a közösségi együttélést

Szabályoznák Cegléden a közösségi együttélést

Ismét büntethető lesz Cegléden, aki betömi a háza előtti átereszt, vagy póráz nélkül sétáltatja a pitbullját.

Több pályázatot is benyújt a város a közeljövőben, többek között a Tiszti Klub felújításához, vagy a Kossuth Toborzó ünnepség megrendezéséhez. Idén a városhoz is lehet már pályázni, 10 millió forint áll rendelkezésre a civil szervezetek fontos és közérdekű programjainak támogatására. Az óvodai beiratkozás és a nyári bezárások ideje is kiderült. Ismét büntethető lesz, aki betömi a háza előtti átereszt, vagy póráz nélkül sétáltatja a pitbullját.

Idén újra pályázhatnak bizottsági keretből ceglédi magánszemélyek és civil szervezetek fontos és közérdekű feladataik megvalósításához. Összesen 10 millió forint áll rendelkezésre, ebből 4,5 millió forint a Humán Pályázati Keret, amelyből tudományos, egészségmegőrző, és szociális célokat lehet megvalósítani. Szintén 4,5 millió forint a Városvédelmi és Idegenforgalmi Keret, és 1 millió forint a Gyermek, Ifjúsági és Sport Keret. Idén költségvetési szervek és köznevelési intézmények nem pályázhatnak, elsősorban a civil szférát szeretnék támogatni. A pályázatok támogatásáról akár már az áprilisi testületi ülésen döntés születhet – mondta Földi László polgármester.

A csütörtöki ülés kezdetén Földi László a Dózsa parasztfelkelés ötszázadik évfordulójára kibocsátott emlékérmével ajándékozta meg a képviselő-testület tagjait.

Ismét rendeletet hoz a város a közösségi együttélés szabályairól. A rendeletben az ingatlanok jelzése, számozása, az ingatlan előtti járda, növények, árok rendben tartása, az állattartás szabályai szerepelnek, valamint a temetkezésről, közterületi parkolásról, alkoholfogyasztásról, legeltetésről is szól. Nagy Tamás (MSZP) képviselő kifogásolta, hogy az előző, hasonló szerepet betöltő rendeletet, illetve az alapjául szolgáló jogszabályt az Alkotmánybíróság megsemmisítette, és lehetséges, hogy erre is ez a sors vár, mint ahogy ez az előterjesztésben is áll. Emellett sokallta a büntetési tételt is, ami magánszemélynél 200 ezer, cégeknél 2 millió forintra is rúghat. Takáts László, a Fidesz frakcióvezetője figyelmébe ajánlotta a képviselőnek, hogy a rendeletben a „büntethető”, és nem a „büntetendő” kifejezés áll, vagyis a jegyző mérlegeli a körülményeket, úgy dönt a bírságolásról.

Pályázik a város a Tiszti Klub, mint műemlék épület felújítására a Norvég Alaphoz, melyen 95 százalékos támogatási intenzitás mellett 500 ezer és 1 millió Euró (vagyis mintegy 150-300 millió forint) közötti összeget lehet kérni. A pályázáshoz konkrét, körülhatárolt tervek kellenek arról, hogy mire szeretné használni a város az épületet, és szükség van építészeti és gépészeti tervekre, valamint statikai véleményre. Ezek elkészítésére 7,5 millió forintot szavazott meg a testület. Földi László polgármester elmondta: éttermet, klubhelyiségeket, szórakozóhelyeket szeretne kialakítani a város, vagyis egy olyan közösségi teret, ahol az emberek találkozhatnak, együtt lehetnek. Ez egyébként az Integrált Városfejlesztési Programban foglaltakkal is egybevág.

Az óvodai jelentkezés idén május 6-án és 7-én, 8-18 óráig tart. A törvény szerint a gyermeket óvodába kell íratni legkésőbb abban az évben, amelyben betölti az 5. életévét. A képviselő-testület határozott az óvodák nyári zárva tartásáról is, mely idő alatt természetesen lesz nyitva tartó, ügyeletes óvoda. Eszerint a Lövész utcai, a Széchenyi úti Óvoda és tagóvodáik június 30 – július 25-ig lesznek zárva, a Pesti úti és az Ady Endre utcai Óvoda és tagóvodáik pedig július 28 – aug. 22-ig nem fogadják a gyerekeket.

A város több pontján is megvizsgálják, hogy lehet-e gyalogátkelőhelyeket létesíteni, ennek ugyanis komoly feltételei vannak. Így Ifj. Károly Ferenc javaslatára a Déli útra a Petőfi utcánál és a Bocskai útnál lehet zebra, de tervbe vették a katolikus plébánia és a templom között, a Kernács telep és a Jászberényi út kereszteződésénél, a Szív utca és a Szolnoki út találkozásánál (a Református iskolánál), a Szolnoki úton a Népkör utcánál, a Széchenyi úti óvoda előtt, és a Bajcsy Zsilinszki úton az idősek otthonánál. A gyalogátkelőhelyek létesítéséről– amennyiben és ahol lehetséges – májusban kell döntést hoznia a testületnek. Arról azonban már most döntött a testület, hogy a lakók kérésére egyirányú legyen a Sorház utca Hold utca felől. A Jászberényi út és a Széchenyi út kereszteződésében lévő lámpát tehát már nem lehet jobbra kanyarodva kikerülni.

Újabb 10 utcában lesz közvilágítás, azokon a helyeken, ahol az EDF-Démász már kiépítette a szálat, csak a lámpatestek felhelyezését kell megoldani.

Pályázatot nyújt be a város a Kossuth Toborzó ünnepség lebonyolításához mintegy 15 millió forintra a Nemzeti Kulturális Alaphoz. A fesztivál a tervek szerint mintegy 20 millió forintba fog kerülni összesen. Új rendezvényszervező kerül a városházára, az ő köztisztviselői jogállásáról is döntés született a csütörtöki ülésen.

Köszönőlevelet küldött a kormány az önkormányzatnak azért, mert minden szükséges segítséget megadott a járási hivatal kialakításához. A köszönőlevelet, és a Pest megye járásait mutató térképet Terbe-Szabó Csilla járási hivatalvezető nyújtotta át a polgármesternek.

Földi László országgyűlési képviselőként pedig egy Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt bizonyságlevelet nyújtott át Hegedűs Ágota alpolgármesternek arról, hogy a város adósságát, mintegy 5,4 milliárd forintot átvállalta a kormány.

fotó+szöveg: Szokolai

Címkék: Testületi ülés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 01. 10:51, csütörtök | Helyi önkormányzati

Beszámoló döntésekről

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.