Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. November 13. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Próbaidő alatt terhesen elbocsáthat a cég?

Próbaidő alatt terhesen elbocsáthat a cég?

Próbaidő alatt terhesen elbocsáthat a cég? Erre a kérdésre keresi a választ az onlinejogsebesz.hu szakembereinél egy olvasó. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
3 hete dolgozom a munkahelyemen próbaidőm 3 hónap. Terhes lettem. Elküldhetnek? Az orvosom táppénzre vesz akkor is elküldhetnek? Ha mégsem küldenek el, akkor jár a gyed? 190 napom van meg az utóbbi 2 évben 2 munkahelyről összeadva.

Köszönöm válaszát!

Üdv.
2014. 07. 01.


Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A hatályos Munka törvénykönyve alapján próbaidő alatt bármelyi fél azonnali hatállyal megszüntetheti a munkaviszonyt. Ezért a felmondási védelem, sajnos a próbaidőre nem vonatkozik.
Azonban a próbaidő lejártát követően felmondási védelem alatt áll a terhes kismama, illetve a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságon lévő szülő.
Gyedre a biztosított szülő jogosult,m aki a szülést megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt,

A jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe beleszámít:
•a biztosítás megszűnését követő baleseti táppénz,
•a közép – vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán, 1 évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok idejéből 180 nap,

A GYED legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetve a szülési szabadság lejártát követő naptól vehető igénybe, és legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.
Megállapítható a GYED akkor is, ha a jogosult álláskeresési járadékban, segélyben, vállalkozói, illetve munkanélküli járadékban , álláskeresést ösztönző juttatásban részesül.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni