Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Október 22. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Norvég Alap: a Kehi elkészült a jelentéssel

Norvég Alap: a Kehi elkészült a jelentéssel

Várhatóan szerdán kerül a kormány elé a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentése a norvég civil támogatások ügyében – tudta meg a

A magyar kormány januártól a Norvég Alap programjainak lebonyolítását és monitorozását az állami tulajdonban lévő, de attól szervezetileg független Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-hez helyezte át. Lázár János (még Miniszterelnökséget vezető államtitkárként) áprilisban levélben fordult a norvég kormány fejlesztésekért felelős tagjához, sérelmezve, hogy a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásait egy, az LMP-hez szorosan kötődő szervezet, az Ökotárs Alapítvány vezetésével osztják szét Magyarországon. A kormány ennek megváltoztatását kezdeményezte, erről a norvégokkal azóta sem sikerült megegyezni.

A Miniszterelnökség májusban kérte fel a Kehit a Norvég Alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára. Az átfogó vizsgálat célja az, hogy tisztázzák, megáll-e az a magyar kormányzati gyanú, miszerint a Norvég Alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket, vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak.

Augusztus végén Vidar Helgesen, Norvégia Európa-ügyi minisztere felszólalt hazánk ellen, mivel szerinte Magyarország megsérti a norvég alapokról szóló megállapodást. A kormány visszautasította, hogy „Magyarország alapvető demokratikus értékek iránti elkötelezettségét bárki kétségbe vonja”.

A Kehi-vizsgálat feltárta, az egyik szervezet hat év alatt csaknem százmillió forint kölcsönt adott tizenhét civil egyesületnek, illetve alapítványnak úgy, hogy a gyanú szerint erre nem volt engedélye. Az ügyben büntetőfeljelentés született, és piacfelügyeleti eljárás indult ismeretlen tettes ellen. Ezt követően a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai házkutatást tartottak a támogató szervezetek budapesti irodáiban, és olyan iratokat foglaltak le, amelyeket a civilek nem adtak ki a Kehi többszöri kérésére. Egy hónappal ezelőtt pedig kezdeményezték a Norvég Alap keretében Magyarországra érkező pénzek elosztását végző konzorcium mind a négy tagja esetében az adószám felfüggesztését.

Október elején pedig kiderült, hogy az Ökotárs Alapítvány nem a benyújtott pályázatok szakmai értékelése alapján döntött arról, hogy a Norvég Alap pénzeit milyen szervezetekhez irányítja. Előfordult ugyanis, hogy a szervezet igazgatója, Móra Veronika által vezetett bizottság nem a tendereken a magasabb pontszámot elérő pályázót akarta támogatni. Foltányi Zsuzsa, az Ökotárs korábbi igazgatója tagadta, hogy ezzel szabálysértést követtek volna el. Szerinte ez a lehetőség szabályozva van, és része az eljárásnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni