Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Október 21. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nemzetstratégiai kérdés a bányászat újraélesztése

Nemzetstratégiai kérdés a bányászat újraélesztése

Informatikai fejlesztésekkel és újabb kormányablakok nyitásával folytatódik a közigazgatási reform Komárom-Esztergom megyében. Az ezer fős integrált hivatalhoz költözik a tatabányai vasútállomás, és központi szerepet kap a fiatalok munkához segítése. A Rádió Orient műsorában Kancz Csaba kormánymegbízott kiemelte, az energiabiztonság és a gazdaság fejlesztése érdekében meg kell vizsgálni a bányászat újraélesztésének lehetőségét is.

Tovább bővül a közigazgatási központ

Júliusban vette át kormánymegbízotti kinevezését Kancz Csaba, Tatabánya volt alpolgármestere. Mint rádiónkban elmondta, jól megalapozott munkát vett át elődjétől, változtatások többnyire a következő években várhatóak: „Az államreform második részében lesz szükség nagyobb strukturális reformokra, jelenleg a javaslatok begyűjtése és az előkészítő munka zajlik”. Hozzátette, az eseményeket folyamatukban kísérik, a jövőben lehetséges az ügysegédek rendszere és a nyitva tartás finomhangolása. „Nagyon fontos, hogy a legkisebb falvakban is ugyanolyan lehetőségeik legyenek az állampolgároknak.”

Az ezerfős tatabányai integrált közigazgatási központ közelében jelentős fejlesztések várhatóak a következő 3-4 évben. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal vezetője kiemelte, a vasútállomás új épülete közvetlenül a hivatal mellé költözik – ezzel tovább javul a megközelíthetőség és az ügyfélbarát szolgáltatás. A kormánymegbízott hozzátette, a tatabányai kormányablakot a következő évben 4 újabb követi. „A megye pozitív példa arra, hogyha megvan az akarás és a pozitív döntés, jelentős a fejlődés.”

Képzés kell a bányászat újraélesztéséhez

Nemzetstratégiai kérdés a helyi bányászat újraélesztése – mutatott rá a vendég. Kancz elmondta, a legsikeresebb korábbi bányászvárosban az elmúlt évtizedekben sikeresen végbement a struktúraváltás, a heterogén ipari park foglalkoztatása közelít a bányavállalatokéhoz. „Az energiabiztonság és a gazdaság fejlesztése érdekében meg kell vizsgálni a bányászat újraélesztésének kérdését” – emelte ki a kormánymegbízott. Ugyanakkor javítani kell a képzési feltételeken, de pozitívum, hogy Komlón újraindult a vájárképzés.


A megye munkanélküliségi mutatói 6 százalék alatt vannak, a régió jól áll az ipari szakemberek tekintetében. Az országos viszonylatban nagyon jó ráta ellenére komoly kihívás a fiatalok helyben tartása. A főváros és Győr elszívó erejével szemben meg kell erősíteni a kulturált szórakozás feltételeit. Kancz rámutatott, ezért történt az oktatás átszervezése, valamint a pályakezdők előtérbe állítása. „A fiatalok folyamatos pályakövetése mellett hangsúlyosabban adunk lehetőséget a pályakezdőknek.”

A piaci igényekhez igazítanák a képzéseket

A kormányhivatal előtt több kihívás áll, amelyek közül a vendég kiugrási pontként az informatikai fejlesztéseket emelte ki. A kormányhivatalok 2015-ös költségvetése még nem ismert, azonban ki kell gazdálkodni az infrastruktúra további korszerűsítését – mutatott rá. A kormánymegbízott kiemelte, az uniós innovációs források kapcsán is komoly munka zajlik a kormányhivatalban. A kormányhivatal koordinálása alatt elkészült kutatási és innovációs stratégiában (S3) a felsőoktatás és a munkaerő-piaci igények összehangolását fogalmazták meg.
„Fő célkitűzésünk az oktatás és a gazdaság összekapcsolása, az uniós források átgondoltabb lehívása, valamint az állampolgárokkal való intenzívebb kapcsolat kialakítása.”

A kormánymegbízott kitért a határon átnyúló kapcsolatok alakulására is. „A Szlovákiával való viszony javulására tökéletes példa Komárom esete. A Duna két partján elhelyezkedő városban közös kerékpárút épült, valamint az erődrendszer és az északi vár felújítása is együttes erővel történik” – a vendég a turisztikai projektek mellett az új komáromi híd gazdaságélénkítő hatásait emelte ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni