Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. November 25. 13:23, kedd | Helyi önkormányzati

Nem maradunk erkély nélkül

Nem maradunk erkély nélkül

Módosították a testületi ülés döntését

Megalakulása utáni első rendes ülését tartotta az önkormányzat képviselő testülete november 20-án, melyen több mint negyven napirendi pontot tárgyaltak. A grémium a következő évre a helyi adópolitika felülvizsgálatán túl elfogadta a város gazdasági társaságainak háromnegyed éves pénzügyi beszámolóját, valamint döntöttek a meglévő sportlétesítmények fejlesztéséről is. Egyirányú lesz a vasútállomás előtti parkoló és a Parlamenti Múzeumba kerül a Kossuth-erkély.

Változatlanul hagyták a helyi adók mértékét és új adónemek bevezetéséről sem döntött a testület. A 2015. évi adónemeket illetően a városvezetés úgy döntött, hogy nem módosítják azokat, hanem azt a lehetőséget inkább a tárgyévben vizsgálják majd felül a költségvetés fényében. Nagy Tamás szerint a helyi adóterhek csökkentésére további vizsgálatokra van szükség, hogy mekkora kiesést – vagy adott esetben bevételt – hozna ez az önkormányzatnak. Csuri Károly képviselő javaslata az iparűzési adót a jelenlegi 2 százalékról 1,8 százalékra, míg a kommunális adót 4000 forintról 3600 forintra enyhítené. A Testület a javaslatot nem támogatta, így az adóterhek nem változnak a jövőben.

Elfogadták a város gazdasági társaságainak – Ceglédi Sportcsarnok Kft, Ceglédi Városi Televízió Közhasznú Nonprofit Kft., Ceglédi Termálfürdő Üzemeltető Kft., ÖKOVÍZ Nonprofit Kft. és a VÁRVAG Nonprofit Kft. – háromnegyed éves pénzügyi beszámolóit. Az ülésen tárgyalták a Ceglédi Sportcsarnok Kft. támogatási igényét is, így a sportcsarnok a tegnapi döntés értelmében 16 és fél millió forintot kap a tartozásainak rendezésére.

Ugyancsak a képviselő-testület ülésén választották meg a társaságok felügyelő bizottsági tagjait. Napirendre került az önkormányzat III. negyedéves pénzügyi beszámolója is, melyből az látszik: szeptember végén nem volt az önkormányzatnak sem 30, sem 60 napon túli lejárt tartozása, a le nem járt határidejű kifizetetlen számlák összege pedig mintegy 45 millió forint. A nyári hónapokban a működési bevételekből, az állami támogatásból, majd szeptemberben a jól teljesült adóbevételekből az önkormányzat teljesítette a vállalt kötelezettségeit, kiadásait.

Több lakossági bejelentés is érkezett a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatalhoz, miszerint a vasútállomás P+R parkolójában a forgalmi rend nem kellően szabályozott, közvetlenül az állomás előtti úttesten a kétirányú forgalom, és a szabálytalanul megálló autósok miatt sok a konfliktus, az útszakaszt egyirányúsítani kellene. A testületi ülés döntése értelmében mostantól a vasútállomást a város felől a Rákóczi út – Mozdony utca útvonalon lehet majd megközelíteni. Mivel az ingatlan tulajdonosa a Máv Zrt., ezért a forgalmi rend módosításához a tulajdonos hozzájárulására is szükség volt.

Visszakerül a Kossuth-erkély a Parlamenti Múzeumba. A pozsonyi erkély (Kossuth erkély, a Zöldfa fogadó erkélye) darabjait (négy darab kőkonzol) 1953-ban a budapesti Parlamenti Múzeumból szállították Ceglédre. Idekerülésének oka valószínűleg a Parlamenti Múzeum bezárása (megszűntetése) volt; pontos részletek ma már nem ismeretekesek az akkori körülményekről. A köveket – hosszas tervezés után – végül 1962-ben a Szabadság téren, a református templommal szemben a földre helyezve felállították. Jelenlegi helyére 1996-ban a millecentenárium évében helyezték át. Két évvel ezelőtt, 2012-ben születtek az első tervek arról, hogy megalapítják (visszaállítják) az egykori Parlamenti Múzeumot. A feladat elvégzésével dr. Kedves Gyula történészt bízták meg, akinek irányításával működik az Országgyűlési Múzeum Előkészítő Iroda. Az iroda vezetője azzal a kéréssel fordult Cegléd polgármesteréhez, hogy a pozsonyi erkély köveit adja át a leendő múzeum gyűjteménye számára. Az ülésen Kedves Gyula elmondta: időbeli határok miatt került a testület elé az ügy, melynek kulcsfontosságú eleme a Kossuth-erkély, melyet a következő évi, tavaszi kiállításkor mutatnának be. A testület megszavazta az erkély felajánlását a múzeumnak, melynek értelmében hétfőn már meg is kezdődhet az elszállíttatása, ugyanakkor arról még folynak a tárgyalások, hogy mit kap a város cserébe. Dr. Ferenczi Norbert városatya szerint nagy megtiszteltetés ez a városnak, javaslata alapján a grémium a januári ülésén fog dönteni arról, hogy mivel helyettesítik majd az emlékművet, így az sem kizárt, hogy az eredeti mása kerül a helyére.

Az erkély elszállítása nagy visszhangot keltett a városban, éppen ezért a testület módosította eredeti döntését. Legfrissebb információink szerint az eredeti erkély marad Cegléden, s csupán a róla készült másolat kerül majd a Parlamenti Múzeumba. Az ügyben egyébként szerdán tartanak sajtótájékoztatót, ahol a részletesebben tájékoztatják majd a helyi sajtó képviselőit. A részletekről természetesen mi is beszámolunk oldalunkon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 01. 10:51, csütörtök | Helyi önkormányzati

Beszámoló döntésekről

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet