Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Július 07. 12:58, kedd | Helyi

Menekültek Cegléden

Menekültek Cegléden

Kell e számítani menekültáradatra Cegléden?

Többen jelezték, illetve több forrásból is értesülhettünk róla, hogy az országot érintő és sokat vitatott menekült hullám Ceglédet is elérte. Akik járnak a vasútállomás környékén, azok a saját szemükkel is láthatták, mások pedig a közösségi oldalakra feltöltött fotókról értesülhettek a helyzetről.

Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, az üggyel kapcsolatban több „rémhír” is szárnyra kapott már. Úgy döntöttünk, pánikkeltés helyett inkább tisztázzuk a helyzetet és megkerestük Hegedűs Ágotát, a város alpolgármesterét, aki készséggel válaszolt kérdéseinkre.

- Mit kell tudni az itt állomásozó menekültekről, illetve kell e számítani menkültáradatra Cegléden?

H.Á.: Az országba érkező menekülteket ellátó központ Szegeden van. Ez az első pont, ahol beléphetnek az országba. Itt regisztrálják és elosztják őket az ország két menekült táborába,Vámosszabadiban, illetve Bicskén. A Vámosszabadiba irányítottak egyből oda érkeznek, a Bicskére küldötteknek viszont Cegléd az első célállomás. Itt kell ugyanis átszállniuk a célállomásukra tartó vonatokra.
Ebből adódóan vannak ők most a ceglédi vasútállomáson, de csupán átszállásról van szó.

A város vezetőinek azt kell megszerveznie, hogy az állomás területét ne hagyhassák el ezek az emberek. Számunkra a legfontosabb, hogy a város lakosai biztonságba legyenek. Ezek nem támadó jellegű emberek, de akkor sem szeretnénk, ha Cegléden maradnának. A város vezetése már meg is tette a kellő intézkedéseket, felvette a kapcsolatot a megfelelő szervezetekkel, hogy a ceglédi állomáson a nap minden órájában legyen egy egyenruhás, polgárőr, rendőr, vagy vasútőr, aki figyelemmel kíséri az eseményeket és segít a biztonság fenntartásában.

Ezen kívül megkerestük a ceglédi Vöröskeresztet is, akinek szociális segítői ásványvizet és a különböző pékségek által felajánlott pékárúkat osztják szét a menekültek között. Ezt a faldatot két önkéntes ceglédi lakos péntek óta végzi, saját erejükből. Ezúton is köszönjük a munkájukat.Itt jegyezném meg, hogy szó sincs vendéglátásról, csupán egy karitatív szolgálatról!

A város részéről tehát az a feladat, hogy ne engedjük be a városba őket, csak az átszállást biztosítjuk számukra.

- Pontosan lehet tudni, hogy hányan érkeznek, hogy hány emberre kell számítani?

H.Á.:Mivel a központi regisztráció által pontosan számon vannak tartva, ezért mi is pontosan tudjuk, hogy hány emberre kell figyelnünk, kiket kell várnunk. Ezzel kapcsolatban nagyon sokat segít nekünk Szendrei Ervin, egy nagyon rendes és lelkes önkéntes, aki saját elhatározásából felkarolta ezt az ügyet. Ő tartja a kapcsolatot a szegedi központtal, és számon tartja az ide érkezőket.
Ez a része azt gondolom, hogy a részünkről szervezett, inkább a hivatali megkeresés hiányzott. Tőlük nem kaptunk megfelelő tájékoztatást. Pénteken például közel százan érkeztek Ceglédre előzetes tájékoztatás nélkül. Azt gondolom, hogy a város elég gyorsan és szervezetten reagált erre a helyzetre is. Ezt a Szegedi központ vezetője is megerősítette, aki elismerését fejezte ki a város gyors és hatékony helyzetfelismerő képessége iránt.

- Azt lehet tudni, hogy meddig tart ez az átszállás?

H.Á.:Hetekig, hónapokig is akár. Ameddig ez a menekült hullám tart.

- Olyan hírek is szárnyra kaptak már, hogy a városban a volt laktanya területén egy menekült tábort létesítenek?

H.Á.:Erről szó sincs. A menekült táborok már megvannak. Az egyik Budapesten, a másik Debrecenben van. Cegléden szóba sem került ilyesmi.

A város vezetése ura a helyzetnek és mindent megteszünk a ceglédiek védelme érdekében – tette hozzá végezetül az alpolgármester.

fotó: facebook.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció