Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. November 28. 15:23, péntek | Belföld
Forrás: Könyvkultúra Magazin/Gomilkó Márk

Mélység és kettősség - Egy nagy feszültségbomba

Mélység és kettősség - Egy nagy feszültségbomba

Avagy Dr. Jekyll és Mr Hyde különös esete. Sírjukon ez a felirat állhatna: Éltek alfától omegáig. Köztünk vannak, és köztünk is lesznek, sőt, lehet, hogy egy Jekyll éppúgy olvassa ezt a cikket, mint amennyire egy Hyde.

Egy nagy feszültségbomba
Felmerült bennem a kérdés, hogy vajon ez kultikus könyv-e, kihagyhatatlan, vagy meg lehet lenni az elolvasása nélkül? Mivel klasszikus, ezért sok esélye van arra, hogy nagyon jó legyen, de mivel voltak már ellenpéldák, abbahagytam az általánosítást, ezért elkezdtem hasonlítgatni. Arra jutottam, hogy nem azért kultikus, mert régi, vagy, mert sokan olvasták, hanem azért, mert pont, mint Hitchcock esetében: nincs felesleges ijesztgetés, az egész (ebben az esetben) könyv egy nagy feszültségbomba (kivéve az első pár oldalt). Ezen kívül olyan dolgokra ébreszti rá az olvasót, amik később segítenek neki megítélni egyes szituációkat, és valamelyest segít az ember, és az ember körül történő dolgok megértésében. Persze filmet és könyvet hasonlítani egymáshoz elég merész dolog, de azért örülünk, hogy Alfred Hitchcock létezett, és még mindig létezik.
Az 1800-as évek Londonában vagyunk, elegáns úriemberek bottal, szép kalappal járnak-kelnek az utcákon, Mr. Utterson, akinek szemszögéből látjuk a történetet. Ő komoly, szigorú, erkölcsös ügyvéd, élete jómódban telik, barátaiért mindent megtenne, és gyakorlatilag meg is tesz. Dr. Jekyll az ügyvéd jó barátja, az ügyvéd szerint Dr. Jekyll bajban van, és itt kezdődik a bonyodalom: nyomozás, megdöbbenés, barátságok megszűnése, tragédia, katarzis. Csattanók, pofonok, és csattanó pofonok. A mi arcunkon. Folytatás…

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.