Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Augusztus 28. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megszűnhet a hazai dohánytermesztés, több ezren kerülhetnek utcára

Megszűnhet a hazai dohánytermesztés, több ezren kerülhetnek utcára

Megszűnhet jövőre a dohánytermesztés Magyarországon – írja a Magyar Nemzet. A lapnak a Magyar Dohánytermesztők Szövetségének titkára ezt azzal indokolta, hogy az uniós szabályváltozások miatt kiesik az évi 25 millió eurós többletforrást jelentő szerkezetátalakítási támogatás.

A hazai dohánytermő területek nagy része Szabolcs megyében található. Eisler József szerint a térségben akár 20 ezer ember is elveszítheti a munkáját. A dolgozók többsége halmozottan hátrányos helyzetű, végzettséggel nem rendelkeznek, többségük roma nő.

Hazánkban évente 8000-9000 tonna dohányt termelnek, ami európai léptékben mérve nem nagy mennyiség, azonban kulcsfontosságú a kelet-magyarországi régióban a foglalkoztatás szempontjából. Idén a feldolgozók 4711 hektáros dohányterület termésének felvásárlására kötöttek szerződést. A dohánytermő terület mintegy 85 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található.

A kormány keresi az európai uniós követelményeknek is megfelelő támogatási lehetőséget a dohánytermesztésben foglalkoztatott mintegy húszezer ember munkahelyének megőrzéséhez – mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón, ahol a dohányágazat fenntartásának elősegítése érdekében írtak alá megállapodást a szektor termelői és feldolgozói.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára