Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Augusztus 19. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már idén elindítanák az új Vidékfejlesztési Programot

Már idén elindítanák az új Vidékfejlesztési Programot

Szeptemberre elkészülhet az agrár-környezetgazdálkodási program 2015-ös átmeneti finanszírozásával kapcsolatos kormány-előterjesztés – mondta a Napi Gazdaságnak Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkára.

A Közös Agrárpolitikával kapcsolatos jogalkotás csúszása miatt még egyetlen tagállamnak sincs elfogadott vidékfejlesztési programja. Ugyanakkor mielőtt a részletes támogatási intézkedéseket vagy a támogatási kereteket meghatároznánk, először a partnerségi megállapodást kell megkötni az Európai Bizottsággal - mondta Kis Miklós.

Az agráriumot érintő legfontosabb vitás kérdésekben látszanak a kompromisszumos megoldások. Tudomásom szerint Magyarország az egyetlen tagállam, amelynek jóváhagyta a bizottság, hogy az élelmiszeripar a Vidékfejlesztési Program mellett a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatásaira is pályázhasson. Ugyan a részletszabályokról még zajlik az egyeztetés, de a legfontosabb kérdésben megvan az egyetértés. Így a két operatív programból több mint 300 milliárd forint támogatás lesz elérhető az élelmiszer-ipari vállalkozásoknak.

A vidékfejlesztési támogatások kisebb hányadát teszi ki az agrár-környezetgazdálkodás. A mostani program augusztusban véget ér. Az új 2016-tól indul, 2015 átmeneti év lesz. Arra a kérdésre, hogyan tervezzék a gazdák a következő agrárévet, ha még nem ismerik a szabályokat, Kis Miklós azt mondta, szeptembertől biztosan nem folytatódik a program, de ez ne befolyásoljon senkit a vetéstervek elkészítésében. A vetésforgók alapján mindenki tudja, mit vethet, visszamenőleges hatállyal pedig nem írhatóak elő speciális feltételek. Ez egy támogatási program volt, ami most fejeződik be, de a jelenlegi részvétel sosem volt garancia arra, hogy ugyanazok a gazdálkodók ugyanazokkal a feltételekkel és támogatási összeggel a következőben is nyerni fognak. Most azon dolgozik a hazai munkacsoport, hogy megtervezze, milyen lesz az új Vidékfejlesztési Program agrár-környezetgazdálkodási (akg) kifizetési jogcíme, amire az ökogazdálkodás jogcímmel együtt közel 170 milliárd forint van betervezve. Jó lenne, ha szeptemberre elkészülne a tervezet, amit még Brüsszelnek is jóvá kell hagynia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.