Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Szeptember 16. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már a németeknek sem tetszenek a Moszkvával szembei szankciók

Már a németeknek sem tetszenek a Moszkvával szembei szankciók

Az Oroszországot sújtó eddigi uniós szankciók nem hozták meg a várt hatást, az újabb büntetőintézkedések bevezetése pedig hiba volt - idézte a több mint 6 ezer Oroszországban tevékenykedő német vállalat érdekeit képviselő szervezet vezetőjét a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lap.

Az Oroszország elleni büntetőintézkedésekkel Németország saját magának árt – jelentette ki Eckhard Cordes, a német cégek kelet-európai kapcsolatait ápoló szervezet (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft) elnöke.

Az újabb szankciók bevezetésének elhalasztásától a szervezet azt remélte, hogy a döntés 'erősíti az ukrajnai tűzszünetet', de az EU végül mégis életbe léptette a korábban elhatározott gazdasági és politikai korlátozó intézkedéseket, ami 'nem fog hozzájárulni az enyhüléshez'.

A szervezet adatai szerint az év első öt hónapjában az Oroszországba irányuló export értéke 15 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, az év egészét tekintve pedig 25 százalékos lehet a visszaesés.

A német cégek tavaly 36,1 milliárd euró értékben exportáltak Oroszországba, elsősorban gépeket, gépjárműveket és vegyipari termékeket. Oroszország részesedése a német kivitelben így 3,7 százalékos volt. A német kereskedelmi és iparkamarák szövetsége (DIHK) szerint 300 ezer németországi munkahely megmaradása függ az orosz exporttól.

Az EU-országok az újabb gazdasági szankciókról elvben már hétfőn döntést hoztak, azok nyilvánosságra hozatalával, hatályba léptetésükkel azonban kivártak, mert látni akarták, hogy a kormányerők és az oroszpárti szakadárok között a múlt pénteken kezdődött fegyvernyugvás tartósnak bizonyul-e.

A 28 EU-államnak az unióhoz akkreditált állandó képviselői végül csütörtökön megállapodtak abban, hogy az elhatározott korlátozó intézkedések pénteken az EU hivatalos közlönyében megjelennek, és ezzel életbe lépnek. A büntetőintézkedések az orosz védelmi és energiaipar hat meghatározó vállalatát, illetve állami tulajdonban lévő nagybankját érintik, további beutazási és pénzügyi korlátozásokat tartalmaznak 24 magánszeméllyel szemben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.