Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Július 11. 06:00, péntek | Belföld

Kölcsön: 20 százalékos kamat – nem akar fizetni az adós – Mi a megoldás?

Kölcsön: 20 százalékos kamat – nem akar fizetni az adós – Mi a megoldás?

Nem akar fizetni egy adós, akivel évi 20 százalékos kamatban állapodott meg a kölcsönbeadó, aki szakértőt kérdez, hogy mit tehet, illetve, hogy túlzó-e az általuk megbeszélt kamat. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

8. éve tartoznak nekem és most eladták az ingatlant, ami a kölcsön fedezetét biztosította, és a kölcsönt nem akarják visszafizetni. A kölcsönre évi 20% kamatban állapodtunk meg, amit némi eltéréssekkel, de rendszeresen megfizették. Most az adós azért nem akarja a kölcsönt visszafizetni, mert szerinte az évek óta adott kamatok azt fedezik. Mindenről írásos megállapodásunk van, és kétévente felszólítottam őt a kölcsön visszafizetésére, amit nem tudott teljesíteni. Szeretném tudni, hogy az évi 20%-os kamat tisztességes volt-e részemről, illetve hivatkozhat-e az adós a fentiekre az adósság vissza nem fizetése érdekében.
Előre köszönöm válaszát.
Üdvözlettel.

2014. 06. 04.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Az önök jogügyletére az 1959. évi IV. törvény rendelkezései a hatályosak. A törvény alapján a kölcsön után kamat jár. Önök évekkel ezelőtt évi 20 %-os mértékű kamatban állapodtak meg. A felek között egyező akarattal meghatározott kamat pedig törvényes. A Ptk. 232. §-a nem rendelkezik ugyanis egy meghatározott kamat feletti kamat mértékének semmisségéről csak arról, hogy amennyiben az túlzott mértékű azt a bíróság mérsékelheti. (Egyébként az un. uzsorakamat semmissé tenné a szerződést, de ez a kamat mérték messze nem annyi) Egyébként az önök által megállapodásban rögzített éves kamat mértéke nagyjából megfelel a 8 évvel ezelőtti jegybanki alapkamatnak.

Egyébként minden törlesztő részlet összegéből először a késedelmi kamatra, majd a kamatra és csak azt követően a fennmaradó összeget kell a tőke megfizetésre jóváírni. Mivel azt írta, hogy az adós évek óta nem fizet, feltehetően már a kamaton felüli késedelmi kamat összege is jelentős összegre duzzadt.

Javasolom, hogy a tartozás tőke + kamat és késedelmi kamat követelésére fizetési meghagyásos eljárást indítani szíveskedjen.

Természetesen az adósnak joga van megtámadni a kamat mértékét és a bíróságnak joga van azt felülvizsgálni, de önmagában az ön által megjelölt kamat mértékét nem tartom túlzott mértékűnek.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Csomós Lilla Annamária
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.