Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. November 08. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kétmilliárd eurót törlesztett Magyarország az Európai Uniónak

Kétmilliárd eurót törlesztett Magyarország az Európai Uniónak

A 2008 őszén az Európai Bizottsággal kötött hitel-megállapodásban meghatározott törlesztőrészletet, két milliárd eurót 2014. október végén Magyarország átutalta az Európai Központi Unió számlájára, a technikai elszámolás után péntektől csökken az államadósság.

A kifizetés a kormányzati tartalékokat már októberben csökkentette, a mintegy 620 milliárd forint összegű törlesztés jelentősen, önmagában mintegy 2,1 százalékponttal a mai naptól mérsékli az adósságrátát. Ez a hatás az EU elszámolási gyakorlatának megfelelően a november havi adósságmutatóban fog látszódni. A törlesztés tovább csökkenti a devizaarányt, így az adósságállományunk árfolyamkockázata is kisebb lett.

2008 őszén a baloldali kormány az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól összesen 20 milliárd euró keretösszegű hitelt vett fel, a törlesztés terhét a következő kormányokra hagyva. Az IMF felé 2013 augusztusában a magyar kormány rendezte minden fennálló adósságát. A mostani kifizetés után az Európai Unió felé már alig 1,5 milliárd euró tartozás maradt, amit a hitel-megállapodás szerint 2016-ban kell törleszteni.

A kormány elkötelezett a költségvetési egyensúly fenntartása és az államadósság lebontása mellett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő