Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Január 20. 15:36, kedd | Helyi

Két díjnyertes fotósorozat

Két díjnyertes fotósorozat

Hartyányi Norbert, ceglédi fotóművész a 33. Magyar Sajtófotó Pályázaton két helyezést is begyűjtött.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya által kiírt pályázatára a szabadúszó fotográfus két fotósorozattal nevezett. A 243 fotográfus, 2738 pályázattal, összesen 7164 képpel induló pályázat több körös elbírálása során Norbert mindkét sorozata díjazott lett. Művészet – műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása kategóriában Mr. Franz Koffer című képsorozata 1. helyezést ért el, még Természet és Tudomány kategóriában Fácánvadászat című sorozatát a 2. legjobbnak ítélték. Az elért eredményekről, valamint a díjnyertes fotósorozatokról magával a fotóművésszel, Hartyányi Norberttel beszélgettünk.

(részlet a "Mr Franz Koffer " fotósorozatból)

Mindkét fotósorozat a tavalyi évben készült. A Mr. Franz Koffer című sorozat a ceglédiek számára jól ismert, és nemzetközileg is elismert bűvész Kőhalmi Ferenc mindennapjait mutatja be, míg Fácán vadászat című képsorozata egy megrendelésből fotózott vadászat alkalmával készültek.

(részlet a "Mr Franz Koffer" fotósorozatból)

Ahogy azt Norbert elmondta, ez az elismerés azért is különös megtiszteltetés számára, hiszen a beérkezett pályamunkákat idén olyan neves nemzetközi zsűri értékelte, akiknek a szava komoly elismerésnek számít a szakmában.

A nemzetközi zsűri elnöki tisztjét Adrian Evans, a londoni Panos Pictures vezetője töltötte be, aki jó néhány fotópályázatot zsűrizett már, többek között három alkalommal volt tagja a World Press Photo zsűrijének is. Az ő munkáját segítette Eric Baradat, francia fotós, az AFP Photo főszerkesztője, és a jelenleg Berlinben élő és dolgozó Bócsi Krisztián is, aki a Bloomberg Finance LP-nek dolgozik. Az ötös fogatban helyet foglalt még Marián Pauer, fotótörténész, újságíró, a pozsonyi Páneurópai Egyetem médiaintézetének vezetője, valamint Reviczky Zsolt, a Népszabadság fotóriportere.

(részlet a "Fácán vadászat" fotósorozatból)

A fotósorozatokat végignézve, Norbert több dologra is felhívta a figyelmünket. Egyrészt sorozatról lévén szó, érdemes a képeket összességében végignézni. Nem véletlen a képek sorrendje és több apró és érdekes részlet is felfedezhető rajtuk. A Mr. Franz Koffer című sorozat képeinél a piros és a zöld szín visszaköszönését fedezhetjük fel többek között. A Fácán vadászat című sorozat képei pedig több erős érzést kifejező pillanatot örökítettek meg.

(részlet a "Fácán vadászat" fotósorozatból)

A pályázat díjait a 33. Magyar sajtófotó kiállítás ünnepélyes megnyitóján, március 19-én adják át a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, ahol a díjnyertes fotók március 20. és május 17. között lesznek megtekinthetőek.

Hartyányi Norbert további munkái, fotói megtekinthetőek a www.keputca.hu weboldalon.

A jövőre nézve a fotográfus még hozzátette, hogy a szeretne kicsit jobban visszatérni a művészibb képek világába.

A két fotósorozat itt tekinthető meg:

Mr. Franz Koffer

Fácán vadászat


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció