Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Szeptember 13. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kávéfogyasztás: mi számít túl sok koffeinbevitelnek?

Kávéfogyasztás: mi számít túl sok koffeinbevitelnek?

Hogyha reggelente szüksége van egy csésze kávéra ahhoz, hogy felébredjen, valamint még továbbiakra a nap hátralevő részén, jogosan tarthat attól, mennyire árt szokása egészségének. Bár kis mennyiségben jótékony hatású, a túl sok koffeinnek viszont számos mellékhatása lehet. De hogy mi számít soknak? Az kiderül a Fox News cikkéből.

A kávé tápanyagokban gazdag, hiszen van benne magnézium, kálium, B-vitamin, niacin és kolin, valamint kiváló antioxidáns-forrás. Sőt mit több, hogyha tejjel issza, akkor még D-vitamint és kalciumot is visz be szervezetébe.

Tanulmányok mutatták ki, hogy a kávéfogyasztás csökkenti a máj, a vastagbél, a prosztata, a petefészek és a szájüregi rák, valamint a bazális sejtes karcioma, a stroke és a szívroham kialakulásának kockázatát. Emellett bizonyos mértékben véd az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a 2-es típusú diabétesz kialakulásával szemben.

Mindehhez azonban fontos, hogy napi két-három csészénél ne igyon többet, mert annak káros hatásai lehetnek, mint a vérnyomás és a vércukorszint megemelkedése. Emellett csökkenti a vas és a kalcium szervezetben történő felszívódását, növeli a pulzusszámot és szorongáshoz vezethet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.