Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Június 27. 18:50, péntek | Helyi önkormányzati

Július 1-től jön a mobilparkolás Cegléden

Július 1-től jön a mobilparkolás Cegléden

Ülésezett a testület

Július 1-től már mobiltelefonnal is fizethetünk a parkolásért, elkezdődik a városi és a szomszédos településekre vezető kerékpárutak terveztetése, több helyen új lámpatesteket szerelnek fel a városban. Idén mintegy 60 millió forintot költ a város az intézmények, iskolák, óvodák felújítására Új ügyvezetője van az Ökovíz Kft-nek, és további szemétgyűjtő konténereket helyeznek ki az Ugyerba. Ülésezett a képviselő-testület.

Kényelmesebben parkolhatunk ezentúl Cegléd belvárosában, július 1-től már mobiltelefon segítségével is kezdeményezhetjük a parkolási díj-fizetést – vagyis nem kell elmenni a jegyautomatáig. A mobilparkolás gyakorlati kérdéseiről a napokban indít tájékoztató kampányt a rendszert üzemeltető Várvag Kft.

Számos, városon belüli, és a környező települések felé vezető kerékpárút engedélyezési terveinek elkészíttetéséről és építési engedélyeztetéséről döntött a képviselő-testület. Földi László arról tájékoztatott, hogy Csemő illetve Törtel polgármesterével szóban már megegyezett, hogy a településükre eső rész tervezési költségeit állják az érintettek. A testület által megszavazott előterjesztés emellett a Rákóczi úti, a Jászberényi úti, a négyszögkörúti (Déli út – Bajcsy-Zsilinszky út- Felszegi út), a Külső-Kátai úti kerékpárút terveztetését is tartalmazza. Nagykőrös felé is készülnek már a tervek, ezt a feladatot a szomszédos város vállalta, a Ceglédre eső költségeket városunk állja.

Új lámpatesteket szerelnek fel a Benyus dűlőben, a Kálmán utcában, a Nagyközép úton, az Összekötő út Budai út felöli végén, a Szarka utcában, a Népkör utcában az OTP melletti átjáróban, a Bajcsy Zsilinszky téren és a Vörösmarty téren is. A Budai úton és a Bürgeház dűlőben pedig már a LED-es rendszert építik ki, amire 9,3 millió forintos árajánlatot adott az EDF-Démász.

Idén mintegy 60 millió forintot költ a város az intézmények, iskolák, óvodák felújítására. A már rendelkezésre álló összeg mellett ezért további mintegy 10 millió forintot szavazott meg a célra a testület. A pénzből megújulnak mosdók, ereszcsatornák, konyhák, szoftvereket vásárolnak, illetve a védőnői szolgálat hallásvizsgáló készüléket kap.

Az eddig eltelt fél év alatt kiderült, havonta mintegy másfél milliós veszteséggel üzemel a Városi Sportuszoda. Ezért havi bontásban évi 17 millió forint támogatást kap az önkormányzattól a színvonal fenntartása érdekében.

Módosították a város idei költségvetését is, az előterjesztésből kiderült, azt a százmillió forintot, amit év elején még hiteltörlesztésre kellett betervezni, de az adósságkonszolidációnak köszönhetően már nem kell erre költeni, a város általános tartalékába helyezik.

Hatmillió forintot ad a pótbefizetés formájában a város a Budai úti fürdőnek, hogy az élménymedencék balesetveszélyes szívórácsát kicseréltessék. A munkák mintegy 13 millió forintba kerülnek összesen.

Változtak az önkormányzati bérlakások bérbeadásának feltételei, ezentúl nem csak egyszer, hanem többször is meghosszabbítható két évvel a szociális lakások bérlete. A nem szociális lakások bérleti feltételei azonban szigorodtak: a bérlőnek nem szabad rezsitartozást felhalmoznia.

Megnyílt az út egy hallássérült kisgyerek Budai úti tagóvodába való felvétele előtt, ehhez azonban a testületnek pénteken módosítania kellett az intézmény Alapító Okiratát. A Pesti úti Óvoda Köztársasági utcai tagóvodája nyitvatartásának megváltoztatásához azonban nem járult hozzá a testület, így az továbbra is este hatig áll nyitva. A képviselők jóváhagyták a jövő évi maximális óvodai csoportlétszámokat is.

2014. második félévében Fegyver Sándort, az eddigi műszaki igazgatót bízzák meg az Ökovíz Kft. ügyvezetői feladatainak ellátásával. Az eddigi ügyvezető, Varjú Tamás a megbízási szerződésének lejárta előtt két nappal lemondott.

A jelentkező visszalépése miatt új pályázatot kell kiírni a XIV. számú felnőtt háziorvosi körzet ellátására, ezért az eddigi helyettesítő orvos szerződését további két hónappal, augusztus 31-ig meghosszabbítják.

A képviselő-testület megvitatta a városi cégek vezetőinek javadalmazásáról szóló előterjesztést, végül abban maradtak, hogy szeptemberben döntenek a kérdésben. A cél az, hogy a társaságok ügyvezetői – az eltérő feltételek ellenére is – egységes szerződésekkel végezhessék a munkájukat.

Hosszas vita alakult ki Nagy Tamás indítványáról, melyben a képviselő azt javasolta, hogy kerítsék körbe az ugyeri konténert, aminek a környéke általában elviselhetetlenül szemetes. Végül a képviselők úgy döntöttek, hogy további konténerek kihelyezésével próbálják elérni, hogy a szemét a gyűjtőedényekbe kerüljön, és ne mellé. Ha pedig a helyzet továbbra sem javul, akkor 3 hónap múlva visszatérnek a kérdésre és új megoldást keresnek.

A képviselők elfogadták a fogyatékkal élők nappali ellátásáról gondoskodó Irmák Kht, és az orvosi ügyeletet ellátó Scandeus Kft. beszámolóját is, valamint kiderült, hogy megszűnik a Dél-Pest Megyei Önkormányzatok Településfejlesztési Társulása, amiből Cegléd már egyébként is ki akart lépni.

Szokolai Attila

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 01. 10:51, csütörtök | Helyi önkormányzati

Beszámoló döntésekről

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.