Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. December 20. 15:02, szombat | Helyi önkormányzati

Jönnek a ceglédi mezőőrök

Jönnek a ceglédi mezőőrök

Utolsó ülését tartotta a testület

Közel ötven napirendi pontot tárgyalt meg a képviselő-testület az idei utolsó ülésén tegnap. A grémium döntése értelmében folytatódhatnak a Malomtó széli sportfejlesztések, Cegléden marad a Kossuth erkély, állami támogatást kaphat az ÖKOVÍZ Kft. és a következő évtől létrejön a mezőőri szolgálat.

Tulajdonosi hozzájárulását adta az önkormányzat a Malomtó széli sportpálya és a Városi Uszoda fejlesztéséhez. A CVSE több mint 300 millió forintot használhat fel a fejlesztésekhez – ehhez járult hozzá az önkormányzat az ingatlanok tulajdonosaként, így a sportpályán parkoló, kerítés, valamint közel 800 férőhelyes lelátó, míg az uszodában többek közt kerékpártároló, s meleg- és hideg vizes kutak kialakítása kezdődhet meg – amennyiben az egyesületnek sikerül a társasági adóból a szükséges forrásokat előteremtenie.

„Art” minősítéssel rendelkező filmszínházak korszerűsítését, valamint digitális vetítőberendezéssel való felszerelését támogató pályázaton igényel az önkormányzat 8 és fél millió forintot az Uránia Mozi kistermének fejlesztéséhez. A Huszárik Zoltán terem digitalizálásához – a sikeres pályázati elbírás esetén - a város is hozzájárul közel 3 millió forintos önrésszel.

Állami segítséget kér az önkormányzat az ÖKOVÍZ Kft. hiányának a kezelésére. A testületi ülésen döntöttek a pályázat beadásáról, amelyen 500 millió forintot igényelnek a központi költségvetésből. A döntésre azért volt szükség, mert a társaság kimutatása alapján több mint 900 milliós többletköltséget róttak a szolgáltatóra a közelmúlt jogszabályi változásai.

Következő év végéig hosszabbította meg a szerződését a város a számlavezető OTP bankkal. Döntés született arról is, hogy az önkormányzat a következő évben is igényelni fogja a 250 milliós folyószámla és az 50 milliós munkabér hitelkereteket.

Cegléden marad a Kossuth erkély. A tegnapi ülésen arról határoztak, hogy az eredeti elképzeléssel szemben és a polgármesteri vétó kapcsán az egykori Zöldfa fogadó erkélytartó konzoljainak a másolata kerül a jövő tavasszal megnyíló Országgyűlési Múzeumba. Továbbá megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy az erkély állagmegóvása érdekében a város bankszámlát nyisson, hogy a költségekhez a lakosság is hozzá tudjon járulni.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően szerződést kötött az önkormányzat gazdasági tanácsadói feladatok ellátására. A gazdasági tanácsadó cég feladataihoz tartozik a város költségvetési szervei, gazdasági társaságai helyzetének folyamatos figyelése és elemzése, vagy javaslatok megfogalmazása a gazdálkodás javítása, költséghatékonyabbá tétele, a pénzügyi helyzet stabilizálása érdekében.

Határozott a testület a mezőőri szolgálat felállításáról. Korábban Takáts László polgármester még képviselőként indítványozta a mezőőrség megalakulását - a tegnapi döntés értelmében 2015. január elsejétől a város külterületén hat, a törvényben előírt vizsgával rendelkező mezőőr fog szolgálatot teljesíteni.

A Toldy Ferenc Kórháznál található buszmegállóhelyen táblákat helyeznek ki és forgalmi jeleket festenek fel a buszok zavartalan közlekedése érdekében. A testület döntött arról is, hogy területet vásárol az Ugyeri szőlők busz végállomásánál, ahol buszfordulót alakíthatnának ki. A határozatra azért volt szükség, mert a környéken nincs ennek kialakítására önkormányzati tulajdon, továbbá az említett végállomáson az autóbuszok visszafordulása – az erre alkalmas hely hiányában – tolatással valósul meg, ami jelentős kockázatot jelent az autóbuszról leszálló, vagy arra várakozó utasok számára.

Lakossági igényre bővítik a zöldségpiacként ismert belvárosi piac feladatkörét: ennek értelmében a piacon, külön erre kijelölt területen, az élelmiszer- és virágárusításon túl a jUtolsó ülését tartotta a testületövőben használt-, valamint iparcikkeket is lehet árulni.

Tárgyalásokat kezdenek az egykori huszár laktanya területén valaha működött fogolytábor még fellelhető emlékeinek megmentéséről: a testület Korondi Miklós indítványára hozta meg a döntést. A képviselő szorgalmazza, hogy nemzeti kegyeleti emlékhelyet alakítsanak ki a valamikori laktanya területén. A ceglédi fogolytábor történetéről egyébként nemrég könyv is jelent meg „Téglákba vésett történelem” címmel.



Ugyancsak a testületi ülésen, az önkormányzat képviseletében Takáts László polgármester együttműködési megállapodást írt alá az októberben megalakult Ceglédi Roma Nemzetiségi önkormányzattal. A polgármester és Földi László országgyűlési képviselő köszöntötték továbbá városunk kiemelkedő eredményű sportolóit és edzőiket, jelesül: Lőrincz Tamást, Lőrincz Viktort, Ungvári Miklóst, valamint Bíró Tamás, Papp Ferenc, Papp Attila, Czigony Tamás és Kovács Ferenc edzőket.

Címkék: Testületi ülés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 01. 10:51, csütörtök | Helyi önkormányzati

Beszámoló döntésekről

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra