Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Október 22. 19:12, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Internetadó - a magánszemélyek 700 forintot fizethetnek,a cégek jóval többet?

Internetadó - a magánszemélyek 700 forintot fizethetnek,a cégek jóval többet?

Benyújtotta a jövő évi adótörvényeket az Országgyűlésnek a kormány. Nagy meglepetést váltott ki az internetadó mértéke. A távközlési adó hatályát kiterjeszti a kormány az internet-szolgáltatásra, minthogy a telefonálás és az üzenetküldés ma már sok esetben az interneten keresztül történik. Minden megkezdett gigabájt letöltés, streamelés után 150 forintot kell majd fizetni. A Gazdasági Rádió úgy tudja, hogy a magyarországi összes letöltés másodpercenként 20 gigabyte.

Az MTI információi szerint az adó összege havonta magánszemélyek után legfeljebb 700 forint lehet, míg cégek esetében 5000 forint. Varga Mihály este a Magyar televízióban próbálta csitítani az ezzel kapcsolatos aggodalmakat. Azt mondta, az internetadót nem az előfizetők fogják megfizetni. Bízik abban, hogy a szolgáltatók a verseny miatt nem tudják majd továbbhárítani az új adót a fogyasztókra. Arra a felvetésre, hogy miért az adatforgalom után vetik ki az új közterhet, azt felelte, hogy 'valamihez viszonyítani kell az adó mértékét'.

A távközlési szolgáltatóknak jelenleg magánszemélyek után 2 forintot, üzleti előfizetők esetében 3 forintot kell fizetniük hívásonként és megkezdett percenként. A küldött üzenetek - szöveges és multimédiás - adója magánszemélyeknél 2 forint, nem magánszemély előfizetőknél pedig 3 forint.

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára keddi online sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány 20 milliárd forint pluszbevételre számít a távközlési adó kiterjesztéséből.

Varga Mihály azt is közölte, a kormány célja továbbra is az egyszámjegyű társasági adó bevezetése. Hozzátette: a növekedés ellenére még nincs olyan szinten a magyar gazdaság, hogy ezt már jövőre bevezethessék. Ugyanakkor a felsőoktatási intézményeket támogató cégek is élhetnek majd a már korábban bevezetett társasági adóalap kedvezménnyel.

Varga Mihály azt is közölte: jövőre még nem lesz egyszámjegyű az szja, de a lépés szerepel a kormány tervei között, a vállalkozások adózása pedig nem változik jövőre. Az általános forgalmi adó mértéke sem módosul, a szarvasmarha, juh és kecske húsának áfája viszont a sertéséhez hasonlóan 5 százalékra csökken. A különadók megmaradnak, érintik majd a befektetési alapokat is, és mint ahogy hallhatták a távközlési adót pedig kiterjesztik az internetszolgáltatásokra. A bankadót érintő kérdésre azt válaszolta Varga Mihály, a kormány hosszabb távú elképzelése szerint a bankadóból kedvezményt biztosítanának annak a banknak, amely bővíti hitelezését, a magasabb beruházások érdekében. A kormány adókedvezménnyel ösztönözné a házasságkötést, ezért a fiatal párok havi 5 ezer forintos adókedvezményt kapnak a házasságkötést követő két évben, 2016-tól 2019-ig pedig több lépcsőben kétszeresére emelkedik a gyermekenkénti adókedvezmény.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.