Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Április 18. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Indul a víztőzsde

Indul a víztőzsde

A gáz- és áramtőzsdékhez hasonlóan hamarosan beindulhat a víztőzsde is, ugyanis a jelenlegi próba után nyáron áll éles üzembe a Futuraqua Ásványvíztermelő Nyrt. által kifejlesztett vízkvóta-kereskedési portál, ahol hazai vízkutak lekötött kapacitásaival lehet majd kereskedni - írja a Világgazdaság.

Az oldalon nyersanyagként lehet megvásárolni az ivóvizet egy jövőbeni határidőre. A lejegyzett vízmennyiséget tovább lehet értékesíteni, vagy a lejárat időpontjában átvehető a víz. A cég tegnap jelentette be, hogy watercoin elnevezéssel átruházható pénzügyi eszközt bocsát ki. A pécsi székhelyű, a BÉT-en jegyzett társaság két típusú utalványt vezet be, amelyek közös sajátossága, hogy forint fedezetük van, valamint garantálják, hogy a névértékkel megegyező liter ivóvízre lehet őket beváltani. „A watercoin egy édesvíz fedezet mellett kibocsátott, érték-alapú kereskedelmi egység. Egy vízre beváltható kvóta és közvetve egy befektetési instrumentum” – fogalmazott Fodor István, a cég igazgatóságának elnöke. A vízkvóta a cég részvényének osztaléka lesz, vagyis a részvényeseknek járó vízvételi jogot vízkvóta formájában adják át.

A cég szerint napjainkban dollármilliárdokat érő édesvíz cserél gazdát államok vagy városok között nemcsak Ausztráliában, de az Egyesült Államokban, Kanadában, a Dél-Afrikai Köztársaságban vagy Kínában. Európában egyedül Nagy-Britanniában létezik szabályozott édesvíz kvótakereskedelem, ott 2001 óta engedélyezett ez a tevékenység. Alapvetően nem a víz ára, sokkal inkább a szállítása a fő kérdés, ugyanis sokba kerül. „A vízhiány miatt elkerülhetetlen az édesvíz nyersanyagként való mozgatása a világpiacon” – fogalmazott Fodor István. Csak Magyarországon 1,2-1,5 millió ember él olyan településen, ahol arzénnel szennyezett az ivóvíz.

A Futuraqua abban bízik, hogy pár éven belül felpezsdülhet a hazai vízkereskedelem. A tavaly elfogadott törvény szerint forgathatóutalvány-kibocsátás a jegybanknak tett bejelentés mellett végezhető, az utalványkibocsátó részvénytársaságként, kft.-ként, vagy szövetkezetként működhet, és legalább 10 milliós jegyzett tőkével kell rendelkeznie.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.