Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Április 16. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Így ellenőrizheti, hogy bejelenti-e munkaadója

Így ellenőrizheti, hogy bejelenti-e munkaadója

Komoly hátrány érheti azokat, akiket munkáltatójuk 'feketén', azaz bejelentés nélkül alkalmaz, a következmények érinthetik a nyugdíjat, a táppénzt és egyéb ellátásokat, de például a hitelfelvételhez szükséges jövedelemigazolást is - figyelmeztet az adóhatóság a honlapján közzétett tájékoztatóban.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) éves szinten több ezer közérdekű bejelentés érkezik, amelyek jelentős része a bejelentés nélküli, illetve az egyéb munkaügyi szabálytalanságokkal kapcsolatosak - írja közleményében a NAV.

A bejelentés és szerződés nélküli (fekete/szürke) foglalkoztatásnak rendkívül súlyos következményei vannak a munkavállaló szempontjából. A munkaviszonyból származó jogok (munkaidő, pihenőidő mértéke, legalacsonyabb munkabér, a munkaviszony megszüntetésének szabályai stb.) kikényszerítése, a munkával töltött időszak nyugdíjjogosultság szempontjából történő utólagos elismerése, vagy egyéb ellátások (táppénz stb.) igénylése rendkívüli nehézséget okozhat. A munkavállalónak számos esetben - például, ha lakáscélú hitelt szeretne felvenni - jövedelemigazolásra is szüksége lehet.

Mindezek miatt fontos, hogy a foglalkoztatás szabályszerű legyen. Az adóhatóság szerint a munkavállalás előtt ezért célszerű a leendő foglalkoztatót ellenőrizni a NAV honlapján (www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok), ahol az adatbázisok tartalmazzák a hátralékos, a felfüggesztett, be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató gazdálkodókat, melyeknél kockázatos lehet a munkavállalás.

Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött – minimum az alapbért és a munkakört tartalmazó – munkaszerződéshez, amelyből egy példány a munkavállalóé. Alkalmi munka, idénymunka esetében nem kötelező az írásbeli szerződés, és bár az így alkalmazottak társadalombiztosítási szempontból még nem biztosítottak, de – a háztartási munkát vállalók kivételével – nyugellátás, munkahelyi baleset esetén egészségügyi ellátás, valamint munkanélküli ellátás nekik is jár. Az ilyen, egyszerűsített foglalkoztatású munkavállalóknak – amennyiben egyéb jogcímen egészségügyi ellátásra nem jogosultak – saját maguknak kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük a NAV-nál.

A munkáltatóknak kötelességük igazolást adni a munkavállaló számára a szabályos bejelentésről. A bejelentést követő napon automatikusan, de ha a dolgozó kéri, bármikor meg kell kapnia a dokumentumot, amely tartalmazza a bejelentésben közölt adatokat és a bejelentés teljesítésének időpontját.

Amennyiben valakinek kétségei vannak, a lakóhelye szerinti adóigazgatóság ügyfélszolgálatán vagy az Ügyfélkapu segítségével meggyőződhet arról, hogy bejelentették-e. Ha úgy tűnik, hogy nem szabályosan foglalkoztatják, és ezt munkahelyén nem sikerül tisztáznia, a munkaviszony létesítésével, megszűnésével, megszüntetésével, munkabérrel, munkaidővel, rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatban az illetékes kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervének munkaügyi felügyelőségéhez fordulhat - írja közleményében a NAV.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.