Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Szeptember 26. 11:00, péntek | Helyi

Idén is besorozzák a várost

Idén is besorozzák a várost

Közeleg Kossuth Lajos ceglédi toborzóbeszédének 166. évfordulója, mely előtt idén is nagyszabású ünnepségsorozattal tiszteleg a város.

A csupán néhány hét múlva kezdődő (szeptember 26-27.) rendezvény az előző évekhez hasonlóan, idén is vásári forgataggal és változatos programokkal várja majd az érdeklődőket. Lássuk, miből csemegézhetünk:

  • PÉNTEK – Szeptember 26.

9:00-10:30 A „Cegléd Város Díszpolgára” címmel kitüntetettek és az egykori polgármesterek sírjainak koszorúzása a város egyházi és köztemetőiben. Testmozgással, szurkolással folytatódik a toborzás.

9:00-14:00 Kossuth-Kupa Testvérvárosok közötti labdarúgó torna CVSE műfüves pálya. Az eseményt megnyitja a fővédnök: Földi László polgármester

Kossuth toborzó beszédét 11.00 órától hallgathatjuk meg annak eredeti helyszínén (Kossuth és a Szabadság tér sarkán) Varjú Szabolcs, a Patkós Irma Művészeti Iskola növendékének előadásában, valamint a Táncsics Mihály Általános Iskola énektagozatának közreműködésével. A Kossuth tábla megkoszorúzását követően (11:15) a Kossuth kultusz ápolásának jegyében a ceglédi Turini Százas Küldöttség Múzeum Baráti Körének ünnepi találkozójára kerül sor (15:30).

Késő délutántól (17:00) a Kossuth szobor ünnepélyes koszorúzására kerül sor Cegléd testvérvárosai, és a Kossuth nevet viselő intézmények által. Ezt követően (17:30) a Gyergyószentmiklósi alkotókat köszöntik a Ceglédi Galériában.

Az este a Kossuth téren, valamint az Eötvös téren felállított színpadok előtt zenés programokkal folytatódik.


Tóth Vera (18:00 - nagyszínpad, Kossuth tér), Talamba ütőegyüttes (18:30), Fésűs Duó (20:00 - kisszínpad, Eötvös tér), Csík zenekar élő koncert (21:00 - nagyszínpad, Kossuth tér). Az első este az Eötvös téren fejeződik be, ahol a Gríz zenekar (22:30) koncertje zárja a napot.

  • SZOMBAT – szeptember 27.

A péntek estét sikeresen túlélőket, és a korán kelőket a Kistérségi Népdalkörök Találkozója várja a nagyszínpadon (10:00). Ezzel párhuzamosan (szintén 10:00 órától) a Hagyományőrző egyesületek veszik birtokba Kossuth teret. Az idén is látványosnak ígérkező Hagyományőrző felvonulás a vasútállomástól a Rákóczi úton keresztül érkezik majd meg a Kossuth térre.

Napközben a kis- és a nagyszínpadon párhuzamosan zajlanak majd az események.

10:00 és 17:00 óra között gyerektoborzóval várják a kisebbeket a kisszínpadon, ahol tematikus, játékos kiképzés elvégeztével állhatnak a kis újoncok Kossuth seregébe. Lesz itt toborzó, ahol kiképzés alatt menetelni, sorakozni, katonanótákat énekelni tanulnak az újoncok. Vágta falovon zászlóval a kézben, őrségváltás az őrbódé előtt, céllövölde. Ezen kívül: csákó, párta és mézeskalács huszárkészítés, Kádár Ferkó fotószínháza, óriás fajátékok, fakörhinta, póni lovaglás, kerti vasút.

11 órától ünnepi köszöntőt mond Kis Miklós Zsolt a Miniszterelnökség agrár- vidékfejlesztésért felelős államtitkára és Földi László országgyűlési képviselő és polgármester. Ezt követően ünnepélyes honosítás, Díszpolgári cím átadó és Borlovag avatás várja az érdeklődőket.

Ebéd után (12:20) a Hagyományőrző egyesületek műsora kezdődik (Kürtös Néptáncegyüttes, Patkós Irma Művészeti Iskola, Ceglédi Ifjúsági Néptáncegyüttes). 13:00 órától Családok éve záró rendezvény Előadást tart: Reznák Erzsébet. (Katolikus Iskola ebédlője, József A.u.).

Turini Százas Küldöttség Múzeumbaráti köre és a Ceglédi Kossuth Gimnazisták Öregdiák Egyesülete Cegléd várossá nyilvánításának 650. évfordulója alkalmából osztálytermet nevez el Szőnyi Sándorról, a gimnázium egykori igazgatójáról. Helyszín a Kossuth Gimnázium díszterme (14:30).

16:00 óra Veterán autók felvonulása (Start: a városközpont, Cél: Veterán Járművek Szalonja Külső Kátai út)

17:00 órakór Kossuth Lajos Gimnázium Leánykarának ünnepi hangversenye. Helyszín: Gál József Sportcsarnok


Mindezekkel párhuzamosan a színpadon újra a zenéé a főszerep. 13.20 órától Terno Trajo, 14:00-tól „Túl az óperencián” Operett és sanzon válogatás Ozsgyáni Mihály műsora, 15:30-tól Polyák Lilla musical énekes szórakoztatja a közönséget. 16:30 Móricz: Szerelem színházi előadás (Szekér Színház, Leányfalu). Este Ferenczi György és a Rackajam (19:00), PASO (21:30).

Délutántól a kisszínpad is benépesül. 15:00 órától Kolompos korcert, 16:15-től bábelőadás, 17:30-tól Petrik G. Band (Benedek Péter rajzkör közreműködésével) várja a közönséget. Este koncertek. 20:30-tól Empty Pubs, 23:00 órakor pedig az Olasz meló koncertje zárja a XIX. Kossuth Toborzó eseményeit.

  • KÍÉRŐ RENDEZVÉNYEK:

Szabó Alfréd: Arcok, képek Ceglédről könyvbemutató, Városi Könyvtár

Vendégünk Gyergyószentmiklós. Szőnyeg kiállítás megnyitó (Kossuth Múzeum)

Jótékonysági Orgonakoncert-sorozat a Kossuth-toborzó tiszteletére a ceglédi evangélikus templomban

  • VASÁRNAP – szeptember 28.

20:00 OMEGA oratórium koncert a Református templomban

És mindemellett persze: csoki, ropi, cukorka, vattacukor, lufi, zsákbamacska… civil kavalkád, kirakodóvásár, dobkészítés, ólomkatona öntés, kovácsműhely, körhinta, fajátékok.

Ezek várnak ránk az elkövetkezendő napokban. Reméljük, az időjárás is kegyes lesz hozzánk és nem elfeledve, hogy Kossuth városa vagyunk, méltóképp ünnepeljük ezt a szép évfordulót.

Jó szórakozást mindenkinek!


A rendezvény főtámogatója: az NKA

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció