Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Április 04. 14:54, szerda | Helyi
Forrás: infoCegléd

Húsvéti Tojásfestő Verseny Gyerekeknek

Húsvéti Tojásfestő Verseny Gyerekeknek

Keressük az idei húsvét legszebb tojásait! Te mivel várod a locsolókat?

A tojásdíszítés hagyománya egészen az ókorig nyúlik vissza, és ez a szokás a kereszténység elterjedése után is fennmaradt. A tojásnak világszerte szimbolikus jelentést tulajdonítottak, hiszen egyszerre jelképezi az életet és az újjászületést. A középkorban (és egyre inkább napjainkban is) a tojás értékes volt, ezért sokszor fizetőeszközként használták.

Egyesek ennek tulajdonítják, hogy a tojás mára a húsvéti ajándékozás és számos tavaszi gyerekjáték, mint például a tojáskeresés főszereplőjévé lépett elő. Maga a tojásfestés tehát pogány hagyomány volt, mely csak később fonódott össze a húsvéti ünnepkörrel.

Piros tojás

Egy legenda szerint mikor Krisztus a keresztfán függött, előtte egy asszony egy nagy kosár tojással állt meg imádkozni, és Krisztus vére rácseppent a tojásokra. Ezért szokás a húsvéti tojást pirosra festeni. A vallásos magyarázaton túl a piros szín nemcsak a vért, az életet, hanem a szerelmet is jelképezi, és ezért a piros tojás szerelmi ajándék, szerelmi szimbólum is lehet húsvétkor.

A piros tojáson túl mára már a legkülönfélébb tojások és díszítési technikák léteznek, melyeknek csak képzeletünk szabhat határt. Népszerűsége nem csoda hiszen nem kell más hozzá csak egy tojás, egy kis képzelőerő, kreativitás, no meg némi türelem és máris mutatós ajándékot, látványos dekorációt készíthetünk.

Apró trükk

A tojásfújástól sokan tartanak, pedig nagyon egyszerű dolog. Lényege, hogy a két végén már kiszúrt tojásban egy hurkapálca, vagy szívószál segítségével elkeverjük a tojás fehérjét és a sárgáját, így sokkal könnyebb kifújni a tojásokat.

Ha ezzel megvagyunk, már csak dekorálás van hátra. Nézzünk néhány használható ötletet:

Természetes alapszínek:

Ha teljesen hagyományos úton szeretnénk tojást festeni, akkor a lenti felsorolt természetes anyagokkal szép színeket varázsolhatunk a tojásokra.

  • Barna- főzzünk erős fekete teát, és áztassuk benne a tojást.
  • Bordó- ecetes cékla levében áztassuk a tojást.
  • Kék- az áfonya leve kékre színez.
  • Zöld- csalánt, vagy spenótot is használhatunk.
  • Narancs- vízben főzött narancshéjjal, vagy narancsszörppel fessük be a tojást.
  • Bézs- vízben főzött vörös vagy lila hagyma levével színezzük be a tojást.

Dekorációs ötletek:

Mozaik: fessünk be egy tojást több színűre, majd törjük apró darabokra. Fessünk be egy tojást fehérre, és ragasszuk rá mozaikszerűen a festett tojásdarabokat.

Tojáskarcolás: Fessünk be egy tojást tetszőleges színre, majd ceruzával vékonyan rajzoljunk rá tetszőleges mintát. A mintát karcoljuk bele tű segítségével. Lakkal, vagy zsírozással is fényesíthetjük.



Bundás tojás: A tojást kenjük be vékonyan ragasztóval, majd forgassuk meg szárított kókuszreszelékben. A minta variálható, akár lencsébe, búzába is forgathatjuk.



Levélminta: A tojásra helyezzünk tetszőleges levelet, majd tegyük bele egy rossz nejlonharisnyába, s áztassuk be festékbe. A levél helye natúr színű marad.


Tésztás tojás: Az alapszínnel ellátott tojásra ragaszthatunk különféle mintájú száraz tésztát. Persze nem éppen spagetti tésztára gondolok, de az apróbb tészták nagyon mutatós díszei lehetnek húsvéti tojásunknak, sőt betűtésztával akár szöveget is rakhatunk ki rá.



A tojás díszítéséhez szinte bármit felhasználhatunk. Az egyszínűre festett tojásokra ragaszthatunk tüll anyagból készült masnit, flittereket, vagy gyöngyöket. Ha kézzel festünk mintás tojást, mindig lakkozzuk le, hogy a festék ne kopjon le róla.

A tojásfestés kitűnő családi program lehet, és hogy a remekművek ne múljanak el nyomtalanul, küld be a róluk készített képet online indított Húsvéti Tojásfestő Versenyünkre, és nyerd meg a szebbnél szebb ajándékok egyikét!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció