Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Július 18. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Génterápiával gyógyítanák a szívritmuszavart

Génterápiával gyógyítanák a szívritmuszavart

Sertéseken végzett kutatásuk során a szakemberek kifejlesztettek egy módszert, aminek segítségével gyógyítható lehet a szívritmuszavar, mégpedig úgy, hogy genetikailag átprogramozzák a szívizom sejtjeit úgynevezett 'pacemaker sejtekké' - adta hírül a The Washington Post.

'Minimális beavatkozással elsőként kifejlesztettünk egy biológiai pacemakert, ami elegendő volt az életminőség javulásához' - mondta Eduardo Marbán, a Cedars-Sinai Heart Institute igazgatója, a tanulmány vezető szerzője. Ezzel sikerült elérni a tanulmány fő célját, vagyis hogy megtalálják a hagyományos pacemaker biológiai alternatíváját.

A tanulmány keretében 12, szívblokkban szenvedő sertést oltottak be egy egyszerű génnel (TBX18) a sejtek újraprogramozása céljából, a kontrollcsoport tagjai pedig placebóként szolgáló fehérjét kaptak.

A szívblokk nevű betegség során az elektromos impulzus csak lassan, késve jut keresztül. A beültetést követően két héten keresztül a szakemberek naponta kétszer megmérték a sertések pulzusszámát. A terápia gyors hatásúnak bizonyult, s már a beültetést követő 24-48 órában az izomsejtek átprogramozása révén a biológiai pacemaker megfelelően szabályozta a pulzusszámot.

A szakemberek szerint három éven belül megkezdődhet a módszer embereken történő klinikai vizsgálata.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.