Hírek
2014. Április 19. 05:00, szombat |
Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Génmutáció miatt okoznak rákot a feldolgozott húsok
A feldolgozott húsok gyakori fogyasztása növeli a bélrák kialakulásának kockázatát legalábbis azoknál, akik hordozzák az erre hajlamosító speciális gént.
A legnagyobb húsfogyasztóknak kétszer nagyobb a kockázatuk a betegség kialakulására összehasonlítva azokkal, akik egyáltalán nem vagy csak nagyon kevés feldolgozott hústerméket fogyasztanak - írja a The Telegraph.
Már régóta ismert, hogy a feldolgozott húsok - kolbász, bacon, felvágottak - növelik a bélrák kockázatát, a mostani tanulmány azonban rámutatott annak genetikai hátterére is. A vizsgálat keretében 18 ezer, 10 különböző étrendet követő személytől gyűjtöttek adatot.
A húsfogyasztás mennyisége alapján a résztvevőket négy csoportra osztották. Megállapították, hogy azoknak, akiknél fennáll az rs4143094 nevű génmutáció, a nagyobb mértékű húsfogyasztás 39 százalékkal növeli a bélrák kialakulásának kockázatát. Ezzel szemben a zöldségek, gyümölcsök és rostok fogyasztása csökkenti a daganatos betegség rizikófaktorát.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld
Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között
Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről
2024. Április 23. 12:05, kedd | Belföld
Turisztikai versenyképességet erősítő támogatási program indul 15 milliárdos keretösszeggel
2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld
Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára
Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet
2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld
Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet
Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.