Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Augusztus 26. 08:33, kedd | Helyi önkormányzati

Fordulat az Ökovíz ügyében

Fordulat az Ökovíz ügyében

Rendkívüli testületi ülést tartottak Cegléden

A DMRV helyett a Bácsvízzel folytat tárgyalásokat az önkormányzat a víziközmű szolgáltatás átvételére, elbontják az Akácos utcai botránytanyát, és három tornaszoba épül a Táncsics iskolának. Megválasztották a helyi választási bizottság tagjait és póttagjait – rendkívüli ülést tartott a testület.

A Duna-Menti Regionális Vízmű helyett immár a Bácsvízzel folytat tárgyalásokat az önkormányzat a víziközmű szolgáltatás átvételéről. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2015. január elsejétől Cegléden, és további hat, az Ökovízhez tartozó településen a Bácsvíz lesz az ivóvíz és szennyvízcsatorna-szolgáltató. A Bácsvíz Zrt. vezérigazgatója, Kurdi Viktor a testületi ülésen biztosította a képviselőket arról, hogy az Ökovíz Kft. víziközmű üzemeltetésben dolgozó alkalmazottait jogfolytonossággal átveszi a cég, és feltett szándékuk, hogy karácsony előtt már minden munkavállalónak érvényes munkaszerződés legyen a kezében.

Elmondta továbbá, hogy Cegléden, ahogy a Bácsvízhez tartozó valamennyi járási központban üzemmérnökség, illetve ügyfélszolgálat is lesz, így a lakosságnak az ügyes-bajos dolgainak elintézéséért továbbra sem kell utaznia, az esetleges hibákat pedig a helyismerettel rendelkező dolgozók tudják elhárítani. Földi László polgármester arról tájékoztatott, hogy a vagyonleltár már elkészült. Jelenleg folynak a tárgyalások, hogy mely vagyonelemeket és milyen áron vegyen át a Bácsvíz – hiszen a hulladékkezelés továbbra is az Ökovíz feladata marad, csak a víziközmű szolgáltatást választják le és adják át a kecskeméti cégnek – illetve a kintlévőségek átvételéről is egyeztetnek. A szerződéskötésre szeptember 20-ig kell, hogy sor kerüljön, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak ez után 90 nap áll rendelkezésre az engedélyezési eljárás lefolytatására. Így a tervek szerint 2015. január első napjától már a Bácsvíz lesz a víziközmű szolgáltató Cegléden.

Mint ismeretes, korábban arról határozott a testület, hogy a DMRV-vel folytat tárgyalásokat a víziközmű szolgáltatás átvételéről, azonban az Ökovízhez tartozó 14 Tápió-menti település úgy döntött, hogy a Tisza-menti vízműhöz csatlakozik egy közös, az Unió által finanszírozott csatornaberuházás miatt. Így azonban már a törvény szerint Cegléd nem köthet szerződést a váci székhelyű DMRV-vel.
Takáts László, a Gazdasági Bizottság elnöke úgy összegezte az elhangzottakat, hogy a Bácsvízzel biztosítottnak látja a két legfontosabb dolgot: a szolgáltatás biztonságát és a dolgozók tovább foglalkoztatását.

Lebontják az Akácos utca 1. szám alatti, életveszélyes állapotban lévő épületeket. Az ingatlanon egyetlen lakásban éltek bérlők, akik az önkormányzat által felajánlott csereingatlant elfogadták. Az életveszélyessé vált állapotú ingatlanon mindenféle illetéktelen személyek is meghúzták magukat hosszabb-rövidebb időre, akik nem csak felélték az épület faanyagait, de zűrös életmódjukkal félelemben is tartották a környék lakóit – ez a tarthatatlan helyzet az épületek lebontásával remélhetőleg megszűnik. A bontásról szóló előterjesztést egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület.

Az augusztusi rendkívüli ülésen megválasztották az október 12-i önkormányzati választások tisztaságát felügyelő helyi választási bizottság tagjait: Farkasné Dr. Piroska Emőke Erzsébetet, Dr. Szomorú Mártát és Farkas Mártát. A póttagok Tűri László és Rajta László lettek.

Két osztálytermet és 3 tornaszobát alakít ki az önkormányzat a Táncsics iskola számára. A Selyem utca 1. szám alatti épület átalakítása nettó 28 millió forintba kerül, az összeget a testület megszavazta.

További 5,6 millió forintot kért a Várvag Kft intézményfelújításra. A városüzemeltetési cég idén eddig 64 millió forint értékben végzett el szükséges felújításokat az intézményeken – ez az összeg jóval meghaladja a korábban e célra fordítható forrásokat – ám kiderült, a Várkonyi iskola tetőszerkezetének megjavítása miatt a vártnál több pénzre van szükség.

Tízmillió forintot nyert a város térfigyelő-kamerák telepítésére – derült ki a költségvetési előirányzatok módosításáról szóló előterjesztésből, valamint év végéig meghosszabbítják a XIV. számú felnőttorvosi körzetet ellátó orvosok szerződését, emellett új pályázatot ír ki az előző sikertelensége miatt az önkormányzat a körzet működtetésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 01. 10:51, csütörtök | Helyi önkormányzati

Beszámoló döntésekről

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -