Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Április 24. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Felvásárolja a cseh Agip kutakat a Mol?

Felvásárolja a cseh Agip kutakat a Mol?

A Mol Nyrt. megveszi az olasz ENI társaság 124 Agip üzemanyagtöltő állomását Csehországban - közölte a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap szerdán megbízható forrásokra hivatkozva. A Mol az MTI érdeklődésére közölte, a társaság alapelve, hogy piaci spekulációkat, szóbeszédeket nem kommentál, s ettől most sem kíván eltérni.

A Mol tulajdonában 24 Slovnaft és 125 Pap Oil benzinkút van Csehországban. Az újabb akvizíció megvalósulásával a Mol a csehországi kiskereskedelmi üzemanyagpiac második legerősebb játékosává válik. Az első helyen a cseh Benzina van mintegy 340 töltőállomással.

Ugyanakkor elemzők szerint a Mol számára a csehországi Agip kutak megvétele azért is előnyös, mert ezen keresztül megnyílik az út a szlovákiai és a romániai Agip kutak megvásárlásához. Ezek az országok ugyanis a Mol csoport további fejlődése szempontjából kulcsfontosságúak.

A Hospodárské Noviny értesülései szerint a Mol nem készpénzben fizet az Agip benzinkutakért, hanem átengedi az ENI-nek az olaszországi Mantovában lévő olajfinomítóját, amelynek eladását „a kedvezőtlen gazdasági környezet' miatt már két éve tervezi. A Mol állítólag olaszországi üzemanyagtöltő állomásai egy részét is átengedi az ENI-nek.

Az ENI - írja a cseh újság - már hosszabb ideje mérlegelte, hogy kivonul Csehországból. Az Agip benzinkutak veszteségesek és nem sokat hoz a Ceská Rafinérská olajfinomítóban lévő egyharmados tulajdonrésze sem. A többségi tulajdonos a lengyel PKN Orlen, amely a lap szerint szintén szerette volna megszerezni az Agip kutakat, ami tovább erősíthetné a cseh piacon betöltött szerepét. A PKN Orlen tulajdonában van ugyanis a cseh Unipetrolon keresztül a Benzina üzemanyagtöltő állomások hálózata is.

Csehországban 2013 végén összesen több mint 3700 üzemanyagtöltő állomás működött.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.