Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Május 14. 12:58, szerda | Helyi önkormányzati

Felújítanák a régi tiszti klub épületét

Felújítanák a régi tiszti klub épületét

A város mintegy 300 millió forintra pályázik.

Rendkívüli testületi ülésen fogadta el kedden az önkormányzat a Várvag és az Ökovíz Kft. 2013-as mérlegbeszámolóját. A régi tiszti klub épületét a Norvég Alaptól nyert pénzből szeretnék felújítani, a város mintegy 300 millió forintra pályázik.

Mintegy 3,5 millió forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet a Várvag Kft. A beszámolóból kiderült, a társaságnak még arra is volt lehetősége, hogy egy utánpótlás nevelő sportklubot, a Ceglédi Elefántkölyköket támogassa.

Az Ökovíz Kft. mintegy 475 millió forint veszteséggel zárta a tavalyi évet. Ennek a beszámoló szerint több oka is volt: a 20 százalékos rezsicsökkentés, ami bevételkiesésként jelentkezett a cégnél, a közműadó, a nagyarányú kintlévőségek és a csőtörések is hozzájárultak a veszteséghez. A Kft. az önkormányzat felé fennálló tartozást úgy szeretné megoldani, hogy pótbefizetés formájában 260 millió forintot kér a várostól, amelyet vissza is utal az önkormányzatnak a tartozás fejében. A tartozás megszüntetése a cég likviditását nagymértékben javítaná. A cég jegyzett tőkéjét is le kell szállítani, a könyvvizsgáló és a Gazdasági Bizottság javaslata szerint 60 millió forintra. Nagy Tamás (MSZP) képviselő a negatív tendenciával kapcsolatban feltette a kérdést, hogy mi a stratégia, mit kíván tenni a város? Varjú Tamás ügyvezető elmondta: ennek az évnek a végéig az Ökovíz Kft-nek megvan az engedélye, és ha sikerül megegyezni a Hírös Kft-vel, és nem indít felszámolási eljárást, akkor ez az év még finanszírozható a társaság működése.


Mint ismeretes, ez év januárjában Cegléden a víziközmű szolgáltatást a Duna-Menti Regionális Vízmű vette volna át, illetve az új irányvonal szerint országos szinten is a sok kisebb helyi cég helyett csak néhány nagy szolgáltató látná el a feladatot. A tárgyalások azonban a DMRV-vel még nem tudtak lezárulni, többek között azért, mert a váci székhelyű cég nem kívánja átvállalni az Ökovíz tavaly felhalmozódott adósságát. Takáts László, a Gazdasági Bizottság fideszes elnöke elmondta: Cegléden, az országos gyakorlattal ellentétben korábban is próbálták alacsonyan tartani a vízdíjakat, most pedig ez már kormányzati stratégia, vagyis hogy a lakhatás költségei csökkenjenek. Ennek a folyamatnak az Ökovíz Kft. a kárvallottja ugyan, a lakosságnak azonban előnye származik belőle. A cél pedig az, hogy a közszolgáltatók az egész országban nonprofittá váljanak, az árak pedig alacsonyan maradhassanak. Az Ökovíz veszteségeit pedig nem az összes ceglédi lakos, hanem csak azok a fogyasztók fogják megfizetni, akik egyébként is tartoznak a víz- és csatorna-, illetve szemétdíjjal - mondta Takáts László.

Szokolai

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 01. 10:51, csütörtök | Helyi önkormányzati

Beszámoló döntésekről

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.