Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Március 27. 11:54, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Felfüggesztették az M4-es projektjét

Felfüggesztették az M4-es projektjét

Kartellgyanúba keveredett a beruházás

A kormány visszavonta az M4-es autópálya Abony és Fegyvernek közötti szakaszának megépítésére vonatkozó projekt EU-s projektként való elismertetését és egyúttal felfüggeszti a folyamatban lévő beruházást, mert új közbeszerzési eljárást ír ki - többek között ezt jelentette ki egy csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint emellett azt is tisztázni kell az M4-es ügyében, hogyan alakult ki a kivitelezési ár, valamint a Brüsszel által felvetett kartellgyanút is ki kell vizsgálni. Szavai szerint a kormány most azon dolgozik, hogy Szolnokot az M5-ös autópályával kösse össze egy négysávos autóúttal.

Az új cél Szolnok és az M5-ös összekötése

Lázár János az M4-esről kifejtette: "régi vágy", hogy legalább Budapest és Szolnok között közvetlen négysávos autópálya-összeköttetés legyen, de az Európai Bizottság vitatta a projekt helyességét - a Pest megyei szakasz nem is valósulhatott meg -, továbbá sokallta az összeget, a kilométerenkénti 4 milliárd forintos kivitelezési árat.

Jakub Adamowicz, az Európai Bizottság regionális fejlesztésért felelős szóvivője csütörtökön az MTI érdeklődésére Lázár szavaival összhangban elmondta: Magyarország várhatóan nem nyújtja be újra jóváhagyásra az Európai Bizottságnak az M4-es autópálya Abony és Fegyvernek közötti szakaszának megépítésére vonatkozó projektet.

Tudatta, hogy a projekt uniós támogatására vonatkozó kérelmet Magyarország 2013 végén nyújtotta be Brüsszelben, de a bizottság sosem hagyta jóvá.

"A projektet Magyarország visszavonta, miután a bizottság aggodalmainak adott hangot a magas költségek miatt" - mutatott rá Adamowicz.

Az Európai Bizottság elutasította a 30 kilométeres útszakasz megépítéséhez benyújtott 110 milliárd forintos támogatási kérelmet, mert túlzottnak tartja az építési költséget. Brüsszel szerint a kilométerenkénti mintegy 4 milliárd forintos ár a kartellezés gyanúját veti fel.

A cégekkel fizettetnék meg

Ezzel kapcsolatban Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára egy mai konferencián több e között a Portfolio érdeklődésére azt hangsúlyozta, hogy ha bebizonyosodik a kartellgyanú, akkor a kormány az érintett cégekkel fogja megfizettetni a szankciót.

Ez azt jelentené, hogy azt a költségvetési kiadást, ami a brüsszeli támogatás kiesése miatt fellép, az útépítő cégeken "vasalnák be". Ennek a pénznek a beszedési módjáról még nem tudott nyilatkozni Csepreghy az ügy friss jellege miatt.

Címkék: M4-es

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció